Αρχική Νέα Τοπικά WWF Ελλάς: από τώρα αντιπυρική προστασία- ευαισθητοποίηση και των πολιτών

WWF Ελλάς: από τώρα αντιπυρική προστασία- ευαισθητοποίηση και των πολιτών

19

 
«Με 302.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, το καλοκαίρι του 2016 κατατάσσεται στην 5η χειρότερη θέση των αντιπυρικών περιόδων της τελευταίας δεκαετίας, με τη Θάσο, τη Χίο και την Εύβοια να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα. 

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν η  φετινή αντιπυρική περίοδος κλείνει επισήμως σε λίγες μέρες (31 Οκτωβρίου), η χώρα μας οφείλει να προετοιμάζεται από τώρα για το επόμενο καλοκαίρι, καθώς τα χρόνια προβλήματα του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας παραμένουν». 

Αυτό τονίζεται στην έκθεση της WWF Ελλάς για τις φετινές πυρκαγιές που ειδικά για τη Χίο σημειώνεται ότι στα Μαστιχοχώρια κάηκαν 43.431 στρέμματα. Αρκετές από τις εκτάσεις που κάηκαν είχαν καεί και στη μεγάλη πυρκαγιά του 2012, γεγονός που προκαλεί έντονους προβληματισμούς για τη φυσική ανάκαμψη των δασών της Χίου.

Στην περιοχή της Σιδηρούντας κάηκαν 6.216 στρ.. Στην περίπτωση των Μαστιχοχωρίων, σύµφωνα µε τα βιβλία συµβάντων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ευθύνεται σε βραχυκύκλωµα ηλεκτρικών καλωδίων, ενώ διερευνώνται τα αίτια για την περίπτωση της Σιδηρούντας.

«Πρωταρχικό µέληµα της Δ/νσης Δασών είναι να οριοθετήσει την καµένη έκταση και να την κηρύξει αναδασωτέα βάσει των προβλέψεων της δασικής νοµοθεσίας. Να εφαρµοστεί η απαγόρευση της βοσκής και ο αυστηρός έλεγχος του διαταραγµένου οικοσυστήµατος, ώστε να µειωθούν οι κίνδυνοι που εγκυµονούν για περαιτέρω υποβάθµιση της καµένης έκτασης», σημειώνεται στην έκθεση της WWF Ελλάς, που κάνει προτάσεις και για τα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζονται στην περιοχή, τη διαχείριση ξυλείας και άλλα θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή.

Στα 6 σημεία των συμπερασμάτων της η WWF Ελλάς τονίζει το πόσο σημαντικό είναι ο Δήµος Χίου, ως ο κύριος δασοκτήµονας της περιοχής να διαθέτει ειδικό επιστηµονικό προσωπικό (δασολόγο), που θα αναλάβει το γενικότερο συντονισµό και τις δράσεις που αφορούν τις δηµοτικές δασικές εκτάσεις. Φυσικά, αναγκαία προϋπόθεση είναι και η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηµατοδότησης από την πολιτεία και η εξεύρεση πόρων από φορείς και ιδιώτες. 

Παράλληλα τονίζεται πως «ίσως από τους πιο σηµαντικούς στόχους στους οποίους πρέπει να προσβλέπει ένας ολοκληρωµένος σχεδιασµό», είναι «η συµβολή του τοπικού πληθυσµού στις διάφορες δράσεις, η ενεργοποίηση των πολιτών και η γενικότερη ενηµέρωση-ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Χίου», ενώ τέλος σημειώνται πως πρέπει «να ολοκληρωθεί και να εφαρµοστεί στην πράξη ο αντιπυρικός σχεδιασµός για ολόκληρο το νησί  µε βάση την αντίστοιχη µελέτη που έχει εκπονηθεί για τα Μαστιχοχώρια το 2013.

Να σημειώσουμε επίσης ότι με απόφαση του Γενικού Γραµµατέα της Αποκεντρωµένης Διοίκησης Αιγαίου απαγορεύτηκε το κυνήγι όλων των θηραµάτων σε έκταση 32.431 στρ. εντός των ορίων της πυρκαγιάς, µέχρι  31/7/2019. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη απόφαση για την περιοχή της Σιδηρούντας, κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: era-aegean.gr