Αρχική Πολιτισμός Έκθεση «Τα φωτιστικά μέσα από την Αρχαιότητα έως τον 19ο αιώνα» στο...

Έκθεση «Τα φωτιστικά μέσα από την Αρχαιότητα έως τον 19ο αιώνα» στο «Παλάτι Ιουστινιάνι»

13

 
To διαχρονικό σύμβολο της φωτιάς θα έχει την τιμητική του στην περιοδική της έκθεση της Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου με τίτλο «Τα φωτιστικά μέσα από την Αρχαιότητα έως τον 19ο αιώνα στις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου» η οποία ανοίγει για το κοινό την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στο κτίριο «Παλάτι Ιουστινιάνι» στο Κάστρο της Χίου. Τα αρχαιολογικά αντικείμενα που παρουσιάζονται στην έκθεση, προέρχονται από τις αποθήκες του Αρχαιολογικού και του Βυζαντινού Μουσείου της Εφορείας.

Στην έκθεση έχει περιληφθεί και χάλκινο λυχνάρι που ανήκει σε ιδιωτική συλλογή και διατέθηκε ευγενώς ως δάνειο για τον εμπλουτισμό της περιοδικής έκθεσης.

Στο χώρο της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, ενώ κατά το τετραήμερο του εορτασμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2016. Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» (20 έως 23 Οκτωβρίου 2016) η είσοδος στο «Παλάτι Ιουστινιάνι» θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει ένα έτος, πραγματοποιείται με αφορμή την πανελλαδική δράση με θέμα τη φωτιά του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που έχει στόχο την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η δράση «Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» εμπνέεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου όπου ο στίχος περιγράφει εύγλωττα τη φύση της φωτιάς που χάρισε στον άνθρωπο δύναμη, γνώση, τέχνη και φώτισε με τη λάμψη της τον πολιτισμό.