Αρχική Πολιτισμός Ερασιτεχνικό Θέατρο Αιγαίου- 28η Συνάντηση στην Κάλυμνο: το Αιγαίο διψά για θέατρο

Ερασιτεχνικό Θέατρο Αιγαίου- 28η Συνάντηση στην Κάλυμνο: το Αιγαίο διψά για θέατρο

10

 Ερασιτεχνικό Θέατρο Αιγαίου- αποτίμηση για την 28η Συνάντηση στην Κάλυμνο

της Ευγενίας Ασλανίδη

«Θα παίξουμε στο By night» είπε κάποιος εν πλω προς Κάλυμνο κι ο νους μου πήγε σε νυχτερινό κέντρο. Και πολύ καλά έκανε!
Κέντρο διασκέδασης ήταν πριν γίνει Χώρος Έκφρασης Καλύμνου και δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που φέτος λαμβάνει χώρα, -13 με 23 Οκτωβρίου – στην Κάλυμνο.
«Όπου πάμε αφήνουμε πίσω υποδομές», είπε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ε.Θ.Α. Μαρία Βενέτη στην τελετή έναρξης.
Και όχι μόνο σε κτίρια, θα πρόσθετα. (Σημ: δεν εννοώ το τελεφερίκ που απόκτησε με αφορμή τη Συνάντηση το ξενοδοχείο που μέναμε, σκαρφαλωμένο σε πλαγιά κάτω από αναρριχήσεις). Πολύς κόσμος, κάθε ηλικίας και φύλου, από όλο το Αιγαίο, ήρθε σε επαφή με το θέατρο χάρη στη Συνάντηση που ξεκίνησε πριν από 28 χρόνια!!!!
Νέα πρόσωπα και παλιά συναντιόμαστε κάθε χρόνο και αλλάζουμε εμπειρίες. Βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον, υπάρχει και αυτό και γιατί να το κρύψουμε. Αν και το φεστιβάλ μας δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, ψοφάμε όλοι να ακούσουμε καλά λόγια για το έργο μας, όταν μαζευόμαστε επί τούτου τα πρωινά. Και βεβαίως ψοφάμε και στη δουλειά για να το επιτύχουμε.
Ναι, η Συνάντηση συνέβαλε τα μέγιστα στην άνοδο του ερασιτεχνικού θεάτρου στο Αιγαίο κι εδώ πρέπει να αποδώσουμε μερίδιο και στην Πολιτεία. Ως Υπουργείο Αιγαίου αρχικά και ως Γενική Γραμματεία στη συνέχεια στηρίζει οικονομικά στην οργάνωση. Τα πρώτα χρόνια ικανοποιητικά θα έλεγα, μα από ένα σημείο και πέρα, όλο και μειώνεται η δαπάνη από μέρους της κι όλο βαθαίνει το χέρι στην τσέπη ημών.
Φέτος για παράδειγμα, τα έξοδα μετακίνησης τα πλήρωσαν από το ταμείο τους οι ομάδες. Ειπώθηκε, πως δεν αποκλείεται να μας τα δώσει κάποια στιγμή το υπουργείο…
Πάντα ελπίζουμε!!!

Και συνεχίζουμε πιο δυνατοί και αποφασισμένοι να κρατήσουμε ψηλά τη Σημαία του ερασιτεχνικού θεάτρου στην περιοχή μας. Γιατί είναι πια κοινό μυστικό πως ο θεσμός ΥΠΑΡΧΕΙ γιατί υπάρχουμε εμείς, οι ψωνισμένοι θεατρίνοι. Αν ανατρέξει κανείς στην 30χρονη σχεδόν ιστορία της Συνάντησης θα δει, πως κάπου στη 15ετία το πανηγύρι θα σχολούσε αν δεν το έπαιρνε στα χέρια της η Ομοσπονδία.


Στο φετινό 10ήμερο της Καλύμνου, πάνω από 400 άνθρωποι –μέλη θιάσων, έδωσαν 22 παραστάσεις και συμμετείχαν σε παράλληλες εκδηλώσεις. Στο “By night”, στο οποίο οι εργασίες για τη μετατροπή του σε θέατρο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, ζήσαμε μεγάλες στιγμές μαζί με τους Καλύμνιους που τίμησαν μεγαλόπρεπα τις παραστάσεις μας.


Το Αιγαίο διψά για θέατρο.

Κι εμείς, εδώ είμαστε!!!!