Αρχική Νέα Τοπικά Μανώλης Βουρνούς στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: Απελευθερώστε πόρους για τα χωριά

Μανώλης Βουρνούς στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: Απελευθερώστε πόρους για τα χωριά

15


Τον έντονο προβληματισμό του για τις δυσκολίες και τα κωλύματα που επιφέρει το πρόγραμμα
Καλλικράτης, το οποίο, όπως τόνισε αφήνει ανοχύρωτους τους Δήμους, εξέφρασε ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο.

Αναφέροντας ότι ο κάθε Δήμαρχος έχει μπροστά του πραγματικές ανάγκες και πραγματικούς ανθρώπους, ο κ. Βουρνούς επισήμανε ότι το πρόγραμμα Καλλικράτης έχει επιφέρει σύγχυση στα ζητήματα αρμοδιοτήτων, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων, ενώ αυξάνει παράλληλα τα κόστη μετακίνησης.

Υπάρχει επομένως η ανάγκη να ενδυναμωθεί ο ρόλος των τοπικών κοινοτήτων, καθώς θα πρέπει η κάθε κοινότητα να έχει τη δυνατότητα και τους πόρους να ασχοληθεί με τα προβλήματα της καθημερινότητας. «Πρέπει, για παράδειγμα, η βρύση του χωριού να μπορεί να επισκευαστεί άμεσα από την ίδια την κοινότητα και να μην περιμένει κεντρική έγκριση, επειδή η κοινότητα δεν έχει δικούς της πόρους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βουρνούς.

 Ο Δήμαρχος Χίου, έθεσε επίσης το θέμα της νησιωτικότητας και των προβλημάτων χρηματοδότησης μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας τη μεγάλη διαφορά στις ανάγκες των χωριών με αυτές της πόλης, όπως επί παραδείγματι η αγροτική οδοποιία εκατοντάδων χωριών που περιλαμβάνει ένας Δήμος, και προβάλλοντας την αναγκαιότητα της απελευθέρωσηςτων πόρων.

 Τέλος, αναφερόμενος για το προσφυγικό ζήτημα και στα προβλήματα που αυτό έχει επιφέρει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, πρόβαλε έντονα τη μεγάλη ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού συντονιστή, καθώς κανένας δεν έχει την πλήρη ευθύνη για να πάρει αποφάσεις και τα περισσότερα θέματα επαφίενται «στην καλή θέληση των ανθρώπων που βρίσκονται στη μέση του προβλήματος», καταλήγει το δελτίο τύπου από το Δήμο Χίου.