Αρχική Νέα Τοπικά ΕΛΜΕ Χίου: Με τα σχολικά προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων θεσμοθετείται η… μη αμειβόμενη...

ΕΛΜΕ Χίου: Με τα σχολικά προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων θεσμοθετείται η… μη αμειβόμενη εργασία

9

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου, ομόφωνα
καταγγέλλει με ανακοίνωσή της την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που με την υπ’  Αρ. Πρωτ. 170596/ΓΔ4/13-10-2016 εγκύκλιό του (η οποία αφορά το σχεδιασμό – υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων), Αγωγής Σταδιοδρομίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (erasmus+, etwinning κ.α.) για το σχ. έτος 2016-2017), δεν παρέχει τη δυνατότητα οι ώρες των προγραμμάτων αυτών να λαμβάνονται ως ώρες προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου.
Με δεδομένο ότι η πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης στα εν λόγω προγράμματα έχει καταργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας έρχεται να εισάγει τη «μη αμειβόμενη εργασία»

Ως ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου θεωρούμε ότι με την ανωτέρω αναφορά της εν λόγω εγκυκλίου  αίρεται κάθε κίνητρο προς τους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν πρόγραμμα, και ταυτόχρονα υποβαθμίζεται το περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης με μοναδικό σκοπό την “εξοικονόμηση” εκπαιδευτικών, τη στιγμή, που σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα αναγνωρίζει ότι τα Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων αναζωογονούν τη σχολική ζωή, καλλιεργούν την περιβαλλοντική συνείδηση, την εκπαίδευση για την αειφορία, ανοίγουν παράθυρα στον πολιτισμό, παρέχουν αγωγή υγείας και σταδιοδρομίας και λειτουργούν μέσα σε ένα εξαιρετικό παιδαγωγικό πλαίσιο, που επιτρέπει εναλλακτικούς τρόπους μάθησης. 

Ως ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας την άμεση διόρθωση της εγκυκλίου.