Αρχική Νέα Τοπικά Απαντά ο Ιατρικός Σύλλογος στους ελεύθερους επαγγελματίες παιδίατρους της Αττικής για εμβολιασμούς

Απαντά ο Ιατρικός Σύλλογος στους ελεύθερους επαγγελματίες παιδίατρους της Αττικής για εμβολιασμούς

13


Για επιτηδευμένη διαστρέβλωση του δελτίου τύπου που εξέδωσε για τον εμβολιασμό των προσφυγόπουλων, κατηγορεί ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν αποτελεί επιστημονικό φορέα.

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου και στη συνέχεια των ελεύθερων επαγγελματιών:

Για πρώτη φορά ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου είναι αναγκασμένος να απαντήσει με αυστηρό τόνο στην ανακοίνωση του Σωματείου Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ (που δεν αποτελεί επιστημονικό φορέα) και το οποίο διαστρέβλωσε επιτηδευμένα το πρόσφατο δελτίο τύπου του Συλλόγου μας.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι αναγνωρισμένοι  Ιατρικοί φορείς συνέπλευσαν με τις επιστημονικές θέσεις που διατυπώθηκαν στο δελτίο τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Χίου.

Θα θέλαμε επίσης να ενημερώσουμε υπεύθυνα τον τοπικό πληθυσμό ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου παρακολουθεί στενά και ενημερώνεται υπεύθυνα από τους αρμόδιους φορείς (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΕΠΥ κλπ) για τη συνολική εικόνα των προσφύγων-μεταναστών στο νησί μας.

Για την άμεση, έγκαιρη και πλέον αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών της Χίου, που δικαίως ανησυχούν, προγραμματίστηκε από τον Ι.Σ. Χίου επιστημονική εκδήλωση με εκπροσώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ εντός Νοεμβρίου.

Η ανακοίνωση των Ελεύθερων Επαγγελματίων Παιδιάτρων

Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής  Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. Μη κερδοσκοπικό σωματείο Έδρα: Αλκμάνος 15, Αθήνα  11528 Διεύθυνση αλληλογραφίας: Βάρναλη 7,  151 21 Πεύκη Τηλ: 6944-307208 FAX: 210-8053797 Email: enosi.elpaidatt@gmail.com   Email Επιστημονικής Επιτροπής:  epep@eelpaidatt.gr www.padiatroi-attikis.gr 

 

 

Αθήνα  24/10/2016 

Αξιότιμοι κυρίες, κύριοι 

Διαβάσαμε την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, για το θέμα του εμβολιασμού των προσφύγων/μεταναστών σε σχέση με την τοπική κοινωνία της Χίου. 

Μετά από αυτό θεωρήσαμε υποχρέωσή μας  να ενημερώσουμε με επιστημονική ορθότητα τους κατοίκους της Χίου, δεδομένου ότι στο νησί σας υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων/μεταναστών.  

Με λύπη μας διαβάσαμε στην δημοσιευμένη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου  μια προσπάθεια να γίνει μετατόπιση της άποψης του αναγνώστη  για τον εμβολιασμό των προσφύγων/μεταναστών, στον μη εμβολιασμό των παιδιών των κατοίκων του νησιού. 

«Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι εμβολιασμοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία προστατεύουν κυρίως τον εμβολιαζόμενο και δευτερευόντως το περιβάλλον του. Γι’ αυτό το λόγο, σαν ιατρική κοινότητα, επιμένουμε στην αναγκαιότητά του για το σύνολο του πληθυσμού (γηγενών και μεταναστών). Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, αλλά με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους μη ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού προγράμματος εμβολιασμού με αποτέλεσμα να τα αφήνουν απροστάτευτα απέναντι σε πιθανές λοιμώξεις.» 

Οφείλουμε για την ορθότητα της επιστημονικής πληροφόρησης να ενημερώσουμε ότι: 

1. Το θέμα του εμβολιασμού των προσφύγων είναι πρωτευούσης σημασίας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι εμβολιασμοί ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται ΚΥΡΙΩΣ για την προστασία του γενικού πληθυσμού, και άρα της Δημόσιας Υγείας, και δευτερευόντως για την υγεία των εμβολιαζόμενων.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανειλημμένως εμβολιάζει μαζικά τους πληθυσμούς ανά τον κόσμο προκειμένου να ελέγξει σοβαρά νοσήματα πχ πολιομυελίτιδα κλπ. 

Οι πρόσφυγες/μετανάστες, όπως αυτό εξ άλλου δηλώνεται και μέσα από τις επίσημες δηλώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας1, διεθνών οργανισμών και φορέων2 αλλά και του ιδίου του Υπουργείου Υγείας3, αποτελούν ένα ιδιαίτερο πληθυσμό ατόμων. Οι πληθυσμοί αυτοί, προερχόμενοι από χώρες που λόγω των πολέμων καταστράφηκαν οι υγειονομικές δομές,  ή της διαβίωσης με συνθήκες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού στάτους ή φτώχειας, δεν είναι επαρκώς ή και καθόλου εμβολιασμένοι. Επειδή η προσέλευση και η  παραμονή στην χώρα μας μεγάλου όγκου από τους πληθυσμούς αυτούς δεν αποτελεί την περίπτωση της ατομικής προστασίας με εμβολιασμό, αλλά την δημιουργία θωράκισης του γενικού πληθυσμού απέναντι σε πιθανά νοσήματα, που μπορεί να μεταφέρονται από τους πρόσφυγες/μετανάστες, θεωρούμε επιστημονικά απαράδεκτη την ανακοίνωση του Συλλόγου στο σημείο αυτό.  Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας  ότι, στις χώρες αυτές υπάρχουν ακόμα κρούσματα από πολύ σοβαρά νοσήματα, ξεχασμένα στην χώρα μας από πολλά χρόνια, πχ πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, ιλαρά κλπ, και για τα οποία υπάρχει η πιθανότητα, αν δεν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα, να επανεμφανιστούν στην χώρα μας.4 

« Danish authorities announced in this January that unvaccinated refugees have brought deadly diphtheria into the country after 20-year absence. For other European countries, it was reported that asylum seeker have also been found to carry tuberculosis and malaria.»5, 6 

 

2. Η αυθαίρετη διαπίστωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου, ότι πολλοί από τους γονείς της Χίου επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους , θεωρούμε ότι έχει σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, μεταθέτοντας  το πρόβλημα στους ίδιους τους κατοίκους παρά επί της ουσίας, που είναι ο εμβολιασμός ΟΛΩΝ των προσφύγων/μεταναστών, όπως προτείνεται μέσα από τα επίσημα έγγραφα που ανωτέρω αναφέραμε, μεταξύ αυτών και του ιδίου του Υπουργείου Υγείας της χώρας μας. Εξ άλλου δεν υπάρχει σε γνώση μας καμία δημοσιευμένη ερευνητική εργασία που να δείχνει ότι η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της Χίου είναι σε χαμηλά επίπεδα λόγω άρνησης των γονιών τους να τα εμβολιάζουν. Αν εμείς όμως κάνουμε λάθος και ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου έχει επίσημα στατιστικά στοιχεία για το αντίθετο, σε τοπικό επίπεδο, και έχοντας την ευθύνη για την Υγεία των κατοίκων του νησιού, ΕΠΡΕΠΕ: 

 

a) Να έχει ανησυχήσει από καιρό για το φαινόμενο της πτώσης της εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιά της Χίου. b) Να έχει προβεί σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων γύρω από την χρησιμότητα των εμβολίων.  c) Να είχε προτρέψει τους κατοίκους να μην ακούν τους αντιεμβολιαστές και να εμβολιάζουν τα παιδιά τους σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. 

d) Να έχει ενημερώσει-κινητοποιήσει το Υπουργείο Υγείας, για την ευθύνη που έχει το ίδιο σε σχέση με την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιά της Χίου, να επιμείνει για την εφαρμογή του άμεσου εμβολιασμού προσφύγων/μεταναστών, να τονίσει την αύξηση του κινδύνου που προκαλείται από τον συνδυασμό και των δύο και όχι να στέκεται στον ρόλο του απλού παρατηρητή και των απλών ανακοινώσεων. e) Να δημοσιοποιήσει την δημοσιευμένη αυτή πληροφορία, περί  μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών της Χίου, ώστε να την μάθουμε και εμείς. 3. Αυτό όμως που μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ήταν η παράγραφος  «Εμείς παράλληλα σαν επιστημονική ιατρική κοινότητα γνωρίζουμε ότι τα παιδιά και οι ενήλικοι κινδυνεύουν να νοσήσουν από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την κακή διατροφή, τα τροχαία ατυχήματα και πολλά άλλα, όχι όμως από την παρουσία του μετανάστη δίπλα τους. Αυτούς τους πραγματικούς κινδύνους της δημόσιας υγείας είμαστε πρόθυμοι να καταπολεμήσουμε και να συμβάλουμε με την ενημέρωση -αγωγή υγείας σε όσο το δυνατό ασφαλέστερη και πιο υγιή ανάπτυξη των παιδιών μας.» 

 

Θεωρούμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου δεν έπρεπε να αντιπαραβάλει ένα πιθανό αλλά υπαρκτό εν δυνάμει κίνδυνο για την δημόσια Υγεία, όπως είναι αυτός της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων από τους πρόσφυγες/μετανάστες στον γενικό πληθυσμό, με τα εξ ίσου σημαντικά προβλήματα για την Δημόσια Υγεία, όπως αυτό της παχυσαρκίας, της κακής διατροφής και των τροχαίων στην χώρα μας. Πρόκειται για εντελώς διαφορετικά προβλήματα και το καθένα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την επιστημονική σοβαρότητα που του αναλογεί.  

 

Αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια να μην στοχοποιηθεί ο προσφυγικός πληθυσμός και συμφωνούμε απολύτως σε αυτό, οφείλουμε όμως ως επιστήμονες να βλέπουμε τους κινδύνους για την υγεία, να προσπαθούμε να τους μηδενίζουμε και να λέμε την επιστημονική αλήθεια.  

 

Κανείς δεν είπε, και μακριά από εμάς, ότι όποιος ακουμπήσει κάποιο πρόσφυγα θα νοσήσει από κάποιο σοβαρό νόσημα. Άλλο όμως αυτό και άλλο ως Επιστημονική Κοινότητα να αναγνωρίσουμε τους υπαρκτούς πιθανούς κινδύνους που προέρχονται από την μαζική μετακίνηση μεγάλου όγκου προσφύγων/μεταναστών στην χώρα μας, να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε στα σημεία εισόδου όλους αυτούς που μπορεί να μεταφέρουν κάποιο νόσημα και να εμβολιάσουμε τους υπόλοιπους. 

 

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Υγείας περί άμεσης αναγκαιότητας και προτεραιότητας εμβολιασμού των προσφύγων/μεταναστών αλλά και όλων των εργαζομένων στις δομές φιλοξενίας, τον περασμένο Απρίλιο, η Ένωσή μας στις 12/9/206 έστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας και ζητήσαμε να ενημερωθούμε,  μετά από πέντε μήνες σε τι ποσοστό υλοποιήθηκαν οι οδηγίες αυτές. Μέχρι σήμερα δυστυχώς καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει από το Υπουργείο Υγείας. 

 

Για την ιστορία του θέματος, την επιστολή μας αυτή την είχαμε κοινοποιήσει και στον Ιατρικό Σύλλογο Χίου, ο οποίος όφειλε να ζητήσει με την σειρά του από το Υπουργείο Υγείας, όλα τα επίσημα εκείνα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η οδηγία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών πραγματοποιείται, έτσι ώστε να ενημερώσει τους κατοίκους με αξιοπιστία στην συνέχεια. Προτάσεις της μορφής «όλα τα παιδιά προσφύγων/μεταναστών που θα πάνε στο σχολείο είναι εμβολιασμένα» δεν ταιριάζουν σε γιατρούς που έχουν μάθει να μιλούν με αριθμούς και ποσοστά.  

 

Παρακαλούμε τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου την επόμενη φορά να είναι περισσότερο προσεκτικός στην διατύπωση απόψεων και την ενημέρωση των κατοίκων ευθύνης του, για τόσο σοβαρά θέματα που αφορούν την Δημόσια Υγεία. 

Προς τους γονείς έχουμε να συστήσουμε να συνεχίσουν να επιμένουν για την ορθή επιστημονική  και με διαφάνεια ενημέρωση, καθώς και για την εφαρμογή της οδηγίας για τον εμβολιασμό των προσφύγων/μεταναστών, όπως αυτό προτείνεται μέσα από το σχετικό δημόσιο έγγραφο του Υπουργείου Υγείας3, στα σχολεία του νησιού τους.  

 

 

Με εκτίμηση 

 

Κ. Νταλούκας Πρόεδρος  Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.