Αρχική Απόψεις Aρθρα Βάσω Μιχαλοπούλου: Και όμως είναι άνθρωποι… (με αφορμή απόφαση του Δ.Σ. Χίου...

Βάσω Μιχαλοπούλου: Και όμως είναι άνθρωποι… (με αφορμή απόφαση του Δ.Σ. Χίου για τους πρόσφυγες)

32

 Εντύπωση και λύπη προκαλεί σε κάθε άνθρωπο, θέλω να πιστεύω, η χθεσινή (26-10-2016) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου για το μεταναστευτικό.

  Μετά τον αντιπεριφερειάρχη Χίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, κατά συντριπτική πλειοψηφία, ευθυγραμμίστηκε με τις προτάσεις κάποιας παγχιακής επιτροπής κατά των προσφύγων και ζήτησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, να φύγουν από το νησί μας όλοι οι πρόσφυγες- μετανάστες και οι ΜΚΟ που ασχολούνται με το θέμα!!!

  Αλήθεια κύριοι δημοτικοί άρχοντες δεν βρήκατε ούτε μια λέξη να πείτε να σταματήσει ο πόλεμος σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν; Γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έκανε ένα προσκλητήριο Ειρήνης, για να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν οι ανθρώπινες ροές προσφύγων-μεταναστών;

  Ξεχάσατε εντελώς ότι στον πόλεμο του 1940 και κατά την διάρκεια της κατοχής εμείς είμαστε οι πρόσφυγες σε αυτά τα μέρη και ότι πολλοί Χιώτες και Χιώτισσες επιβίωσαν χάρη στην φιλοξενία αυτών των ανθρώπων;

  Αντί να ζητάτε να βελτιωθούν και να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου και να υπάρξει μητρώο ΜΚΟ στο νησί, σας ενδιαφέρει να φύγουν οι ΜΚΟ από το νησί. Αντί να ενδιαφέρεστε να μορφωθούν όλα αυτά τα παιδάκια και να φτιαχτούν θέσεις ειδικής φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα (όσο καιρό βρίσκονται κοντά μας), εσείς δεν βρήκατε ούτε μια λέξη να πείτε γι αυτά. Ούτε μια λέξη συμπόνιας και φιλοξενίας γι αυτούς τους δύστυχους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Τόσα κλειστά κτήρια (πχ Καλουτάς, Ξενία κλπ) είναι καλύτερα να γκρεμίζονται?

 Αν θέλετε κύριοι δημοτικοί άρχοντες να σπάσει η συμφωνία, πείτε το ξεκάθαρα στο λαό της Χίου. Δεν το λέτε όμως γιατί γνωρίζετε καλά τις συνέπειες λόγω της γεωγραφικής μας θέσης κοροϊδεύοντας έτσι τους συμπολίτες μας.

  Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έχει πάρει 5 εκατομμύρια για το προσφυγικό, πού πήγαν τα λεφτά; Αποζημιώθηκαν οι συμπολίτες μας που έχουν υποστεί ζημιές στην παραγωγή τους λόγω των προσφύγων- μεταναστών; Και μια παρατήρηση ακόμη. Η εκκλησία έδειξε την αγάπη της σε αυτό το δράμα εμποδίζοντας ακόμη και την λειτουργία δομής μεταγωγών στο Μυρσινίδι;

  Οι λέξεις ανθρωπιά, αλληλεγγύη, φιλοξενία έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο χωρίς τοπικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς περιορισμούς και πιστεύω ότι  όποιος δεν το καταλαβαίνει απλώς θεωρεί ότι κάποιοι γύρω μας δεν είναι άνθρωποι.

  Το αυγό του φιδιού δεν πρέπει να το αφήσουμε να μεγαλώσει στον τόπο μας. Είναι ευθύνη όλων μας αλλά κυρίως των αιρετών αρχόντων αυτού του νησιού.

                                            Βάσω Μιχαλοπούλου

                                                 Φυσικός

                                     Συντονίστρια ΣΥΡΙΖΑ Χίου