Αρχική Νέα Τοπικά Μέγαρο Μαξίμου για προσφυγικό: Κέντρο στο πρώην ΧΑΔΑ και αντισταθμιστικά για τη...

Μέγαρο Μαξίμου για προσφυγικό: Κέντρο στο πρώην ΧΑΔΑ και αντισταθμιστικά για τη Χίο

26

Λίγο μετά τις 4.00 μ.μ. ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό- μεταναστευτικό  με δεσμεύσεις τόσο για αναπτυξιακά μέτρα όσο και για δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Συμφωνήθηκε για να στηριχτεί οικονομικά ο νομός να υπάρξει σειρά οικονομικών μέτρων προς αναπτυξιακή κατεύθυνση για το νησί. Όπως για παράδειγμα η ένταξη των δύο μονάδων αφαλάτωσης που σχεδιάζει ο Δήμος Χίου στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πλαίσιο για το Βόρειο αιγαίου και με ένταξή του μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επίσης άμεσες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των δομών ασύλου, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου αλλά και των υπολοίπων εμπλεκόμενων δόμων και συγκεκριμένα λιμενικού, αστυνομίας και νοσοκομείου. Για παράδειγμα θα πρέπει άμεσα να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις του ΕΚΑΒ για να μην υπάρξει κενό, μετά την ολοκλήρωση των συμβάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Καθαρά στο προσφυγικό- μεταναστευτικό  ζήτημα, αποφασίστηκε να προχωρήσει η δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον πρώην ΧΑΔΑ. Για το σκοπό αυτό, υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση.

Με τη λειτουργία του, η ΒΙΑΛ θα μετατραπεί σε Κέντρο καταγραφής προσφύγων και μεταναστών και όχι πλέον φιλοξενίας.

Παράλληλα θα κλείσει η Σούδα, ενώ το Μυρσινίδι θα έχει δυναμικότητα μόλις για 120 άτομα, ώστε να αποτελέσει αυστηρά Κέντρο επαναπροώθησης και κράτησης παραβατικών ατόμων.

Από όλες τις πλευρές που συμμετείχαν από πλευράς Χίου στη Σύσκεψη στου Μαξίμου υπήρξαν επιφυλάξεις για τις συγκεκριμένες προτάσεις. Τις οποίες ο Δήμος Χίου αναλαμβάνει να τις επεξεργαστεί περαιτέρω και να τις καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΗΓΗ: ERA-AEGEAN.GR

Διαφήμιση