Αρχική Νέα Τοπικά ΦΟΒ: εκδηλώσεις για τη μάχη του Αίπους

ΦΟΒ: εκδηλώσεις για τη μάχη του Αίπους

7

 Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου τιμά την επέτειο της μάχης του Αίπους, καθοριστικής για την έκβαση της απελευθέρωσης της Χίου το 1912, με σειρά εκδηλώσεων το σαββατοκύριακο 19 και 20 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα:

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016
Ο Φ.Ο.Β. σε συνεργασία με την Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Χίου – Σάμου, διοργανώνει τον αγώνα δρόμου – ανάβασης του Αίπους “Δρόμος Θυσίας Αίπους 2016”, για μαθητές και μαθήτριες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου αλλά και για ενήλικες.

9:00 – 10:00 π.μ.: Συγκέντρωση αθλητών στην πλατεία του Ομίλου, στον Άγιο Γεώργιο – εγγραφή συμμετεχόντων. Προαιρετική επίσκεψη αθλητών – γονέων στο Μουσείο του Φ.Ο.Β. και στην έκθεση κειμηλίων της Μάχης του Αίπους.

10:20 π.μ.: Εκκίνηση αγώνα ανά κατηγορία. Τερματισμός στο Μνημείο Πεσόντων Αίπους. Απονομή επάθλων και αναμνηστικών στους αθλητές. (Τα αναμνηστικά στους 6 πρώτους νικητές των αγωνισμάτων έχουν φιλοτεχνηθεί όπως και όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις, από την καλλιτέχνιδα Δέσποινα Καλαγκιά).


Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Τιμητικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Καθεδρικός Ι. Ναός Αγ. Γεωργίου Βροντάδου στη μνήμη των Πεσόντων

7:00 π.μ.: Θεία Λειτουργία, Μνημόσυνο και Τρισάγιο στη μνήμη των Πεσόντων, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου.

 11:00 π.μ.: Τρισάγιο στη μνήμη των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αίπους.

Μονοπάτι Θυσίας Αίπους

Ο Φ.Ο.Β. σε συνεργασία με τον ερευνητή πεδίου και συνοδό αναβάσεων Γιώργο Χαλάτση διοργανώνει την πεζοπορική εκδήλωση “Μονοπάτι Θυσίας Αίπους-1912”, στα χνάρια των πρωταγωνιστών της μάχης του Αίπους το ξημέρωμα της 15ης Νοεμβρίου 1912.

9:00 π.μ.:  Συγκέντρωση στο πλάτωμα της οδού Πεσόντων (200 μ. πριν τον Ι. Ν. Αγ. Μακαρίου) – δηλώσεις συμμετοχής.

09:30 – 10:30 π.μ.: Πεζοπορική διαδρομή (Πραντούνικα – Βρυσάκια – Καστέλι – Μνημείο Πεσόντων). Παρακολούθηση τερματισμού – απονομής επάθλων και αναμνηστικών στους αθλητές του αγώνα “Δρόμος Θυσίας Αίπους – 2016” και στους πεζοπόρους του Μονοπατιού Θυσίας Αίπους.

6:30 μ.μ.: Παρουσίαση του βιβλίου «Ψηλά στο μέτωπο» από την κα Αγγελική Χρ. Καραβίτη – Φερεκύδου, Φιλόλογο – Ιστορικό.

Το βιβλίο βασίζεται στις σελίδες από το ημερολόγιο του Έφεδρου Λοχία Πεζικού Ιωάννη Χρ. Καραβίτη, κατά τη συμμετοχή του στην κατάληψη Μυτιλήνης – Χίου – Ιωαννίνων την περίοδο 1912-13.

«H ανάγνωση ενός αυθεντικού ημερολογίου προσώπων που έζησαν και συνέβαλαν στη διαμόρφωση κοινωνικών, πολιτικών και στρατιωτικών καταστάσεων έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι μέσα από τις σελίδες του δεν έρχεται κανείς σε επαφή μόνο με τα γεγονότα, τα οποία αναφέρονται αλλά μπορεί να διακρίνει το ήθος, τις αξίες και τα ιδανικά του γράφοντος.

Είναι απαραίτητη η γνώση του παρελθόντος, η ανάπλαση των γεγονότων και δι’ αυτών η βίωση του μέλλοντος, διότι το παρελθόν εξακολουθεί τρόπον τινα να ζει στο παρόν. Δε χρειάζεται προσκόλληση στο παρελθόν αλλά ούτε και αποδέσμευση από αυτό. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι παρ’ όλο που διανύουμε μια μεγάλη ειρηνική περίοδο, οι κίνδυνοι στον 21ο αιώνα δεν έχουν εκλείψει… Η εποχή των Ελληνικών αγώνων στην αυγή του 20ου αιώνος προσφέρει πολλά πρότυπα, ας τα γνωρίζουμε διότι μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί να αντλήσουμε θάρρος και δύναμη απ’ αυτά! Και μας παρέχουν και θάρρος και δύναμη!»