Αρχική Νέα Τοπικά Αλλαγή θέσης για ΧΑΔΑ- είπε όχι το Δημοτικό Συμβούλιο στις προτάσεις Μουζάλα

Αλλαγή θέσης για ΧΑΔΑ- είπε όχι το Δημοτικό Συμβούλιο στις προτάσεις Μουζάλα

14

Στην απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων για δημιουργία νέου Κέντρου Φιλοξενίας στη θέση του πρώην ΧΑΔΑ και σε λειτουργία του παροπλισμένου Κέντρου στο Μυρσινίδι σαν Κέντρο παραβατικών προσφύγων- μεταναστών, προχώρησε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Χίου.

Στην κατεπείγουσα συνεδρίαση το μεσημέρι της Κυριακής και με την παρουσία μερικών δεκάδων πολιτών, ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς πρότεινε την απόρριψη των «προτάσεων Μουζάλα», εμμένοντας παράλληλα στην άμεση εκκένωση της Σούδας και στην καλυτέρευση των συνθηκών με παράλληλη όμως  αύξηση της αστυνόμευσης στο Κέντρο της ΒΙΑΛ. Επίσης διατυπώθηκε το αίτημα για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, με τη στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου αλλά και όλων των άλλων φορέων του δημοσίου που έχουν σχέση με το προσφυγικό (νοσοκομείο, αστυνομία, λιμενικό κ.α.).

Ακόμα εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος να έρθει σε επαφή με τους Δήμους στα άλλα 4 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου υπάρχει ζήτημα προσφυγικού για ενιαία στάση.

Εκφράζοντας τη δυσπιστία στην Κυβέρνηση και στην πολιτική που έχει ακολουθηθεί, η μείζονα μειοψηφία συμφώνησε στις προτάσεις προτείνοντας να γίνουν και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Παράλληλα τέθηκε θέμα μη ενοικίασης ξενοδοχειακών μονάδων ή σπιτιών αφού εκφράστηκε η θέση ότι με αυτόν τον τρόπο θα υποβαθμιστεί τουριστικά η Χίος.

Η συμφωνία Δημοτικής Αρχής και μείζονος μειοψηφίας, είχε επιτευχθεί πριν τη συνεδρίαση της Κυριακής. «Θύμα» της ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος Χίου για το προσφυγικό Γιώργος Καραμανής που προτίμησε να μην παραστεί στη διαμαρτυρία αφού έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας νέου Κέντρου στο πρώην ΧΑΔΑ

Η προσυνεννόηση των δύο πρώτων παρατάξεων καταγγέλθηκε από τους εκπροσώπους των δύο συνδυασμών της ελάσσονος μειοψηφίας.

Η επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» επανέλαβε τις θέσεις της παράταξης, που μεταξύ άλλων είναι η δημιουργία μικρών δομών φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες, προσπάθεια εύρεσης στεγασμένων χώρων, προστασία ευάλωτων ομάδων, πρόληψη φαινομένων παραβατικότητας, όπως και συμμετοχή των ίδιων των προσφύγων στη διαχείριση αυτών των δομών (φαγητό, καθαριότητα κ.ά) 

Αντίθετος και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκος Σκούφαλος, σημειώνοντας ότι πρέπει να αναδειχτούν και οι πολιτικές ευθύνες, καταγγέλλοντας τη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας.

Διαφορετική θέση ως προς το θέμα της δημιουργίας νέου Κέντρου μόνο όμως για καταγραφή- ταυτοποίηση κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να γίνει σε περιοχή μακριά από την πόλη της Χίου (18ο χιλιόμετρο Εθνικής οδού Χίου – Βολισσού) ή σε άλλο σημείο που από κοινού Δήμος και Περιφερειακή Ενότητα θα καταδείξουν.

Φραστική επίθεση και διακοπές δέχτηκε η συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ στη Νομαρχιακή Επιτροπή, Βάσω Μιχαλοπούλου, που τόνισε πως πρέπει η όποια απόφαση να ληφθεί βάζοντας οι σύμβουλοι τον εαυτό τους στη θέση των προσφύγων και τι θα ήταν καλύτερο για αυτούς.

Πριν την ψηφοφορία υπήρξε με πρωτοβουλία του προεδρεύοντα στη συνεδρίαση Βασίλη Μυριαγκού, συνάντηση των εκπροσώπων των 4 παρατάξεων, ώστε να γίνει προσπάθεια για ομόφωνο ψήφισμα, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τους συνδυασμούς της ελάσσονος μειοψηφίας.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ era-aegean.gr