Αρχική Νέα Τοπικά Κλειστά όλα! συλαλλητήριο των νησιωτών για το ΦΠΑ

Κλειστά όλα! συλαλλητήριο των νησιωτών για το ΦΠΑ

16

 

Υπόθεση όλων των κατοίκων πρέπει να γίνει ο αγώνας για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που καταργούνται από την 1η  Ιανουαρίου στα νησιά του Βορειοα νατολικού Αιγαίου, τονίζουν οι εμπορικοί και παραγωγικοί φορείς που σήμερα Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, διοργανώνουν παναιγαιακό συλλαλητήριο.
Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστά σε Λήμνο,  Λέσβο, Χίο, Σάμο, όπως και οι υπηρεσίες της περιφέρειας και των δήμων, ενώ τρίωρη στάση εργασίας κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.
Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 11:00 το πρωί σε:
– πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη,
– λιμάνι Μύρινας στη Λήμνο,
– 
Βαθύ Σάμου και
– πλατεία Βουνακίου στη Χίο.

Από την 1η του Γενάρη θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στην Γ’ ομάδα νησιών μικρών νησιών , μεταξύ των οποίων και τα νησιά Λέσβο Χίο και Σάμο που είχαν εξαιρεθεί από την αύξηση της 1ης Ιουνίου,  λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχτηκαν από το προσφυγικό.

Από την αύξηση του ΦΠΑ , τα πάντα θα ακριβύνουν κατά 7% , και αυτό σημαίνει ότι μια μέση οικογένεια θα επιβαρυνθεί τουλάχιστον 480 ευρώ το χρόνο, που για πολλούς αντιστοιχεί σε μία σύνταξη ή ένα μισθό. Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία που εδώ και χρόνια έχουν στα χέρια τους κυβερνήσεις και υπουργοί το κέδρος για το δημόσιο από την αύξηση του ΦΠΑ είναι μόλις 17 εκατομμύρια για το Βόρειο Αιγαίο.

Από τον Ιούνιο του ’14 που για πρώτη φορά στο mail Χαρδούβελη περιλαμβανόταν η κατάργηση φορολογικών συντελεστών με γεωγραφικό προσδιορισμό, μέχρι την εφαρμογή των αποφάσεων από την παρούσα κυβέρνηση , οι νησιώτες άκουσαν πολλές υποσχέσεις για μη εφαρμογή της νομοθεσίας ή για αντισταθμιστικά οφέλη στους νησιώτες που τίποτα δεν υλοποιήθηκε.

Από τους βουλευτές οι φορείς έχουν ζητήσει να καταθέσουν από κοινού τροπολογία για να μην αλλάξει το καθεστώς ΦΠΑ ή να ζητήσουν αναστολή της εφαρμογής μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες  για να μην αυξηθούν οι συντελεστές. Αν και βουλευτές της ΝΔ έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να καταθέσουν τροπολογία, εντούτοις δεν έχει ακόμα κατατεθεί.

Ο προηγούμενος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνάντηση που είχε προ μηνών με νησιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους είχε διαβεβαιώσει ότι  θα ανακοινωθούν μέτρα φορολογικών διευκολύνσεων στα ακριτικά νησιά  που αντιμετωπίζουν προσφυγική κρίση, ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μετά όμως την αξιολόγηση. Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει τη 2η αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου και συνάντηση με τον πρωθυπουργό ή τον Υπουργό Οικονομικών συντονίζουν οι νησιώτες για τις 7 ή 8 του Δεκέμβρη.

ΠΗΓΗ: era-aegean.gr