Αρχική Πολιτισμός Α’ βραβείο στον Εύη Χρήστου στον 1ο διαγωνισμό γλυπτικής V&P TASSIS Ελλάδας...

Α’ βραβείο στον Εύη Χρήστου στον 1ο διαγωνισμό γλυπτικής V&P TASSIS Ελλάδας – Αγγλίας

27

Στα πλαίσια της διοργάνωσης ART THESSALONIKI που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης HELEXPO από τις 1 έως τις 4 Δεκεμβρίου 2016, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα έργα που βραβεύθηκαν στον 1ο Διαγωνισμό Γλυπτικής V&P TASSIS Ελλάδα – Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο διαγωνισμό αυτό απέσπασαν το πρώτο βραβείο οι εικαστικοί Έβης Χρήστου (στη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ το έργο “Μετέωρος χρόνος”)για την Ελλάδα και Maxwell Rushton για το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ…

ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ, ΔΗΜΙΟYΡΓΟΥΜΕ.

 Μια ιδέα χρειάζεται μόνο ένα κλάσμα του χρόνου να γεννηθεί, ένα περιβάλλον για να αποκτήσει ταυτότητα και μεράκι για μην μπει σε κάποιο συρτάρι. Έτσι και έγινε, παρά τις δύσκολες εποχές, χωρίς να πτοηθούμε και αποκλειστικά στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις ξεκινήσαμε πριν από δυο χρόνια με μια ιδέα.

 Η χύτευση μετάλλων, η μεταλλοτεχνία, έχει βαθιές ρίζες και μεγάλη παράδοση στον Ελλαδικό χώρο η οποία ξεκινά από την Χαλκολιθική εποχή και φτάνει έως τις ημέρες μας. Το ταξίδι της χύτευσης ενός έργου είναι μια μοναδική εμπειρία και μπορούμε να την παρομοιάσουμε ως το εμφύσημα μια νέας ζωής, μεταμορφώνοντας την πρωταρχική μορφή του έργου που δημιουργήθηκε είτε με πηλό, είτε με γύψο, ή με οποιοδήποτε άλλο υλικό, σε ένα μπρούτζινο γλυπτό που συνδυάζει την αρμονία, το μεράκι, τις τεχνικές γνώσεις, την ευαισθησία και το πάθος. Όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν εάν ο άνθρωπος που χυτεύει δεν έχει ψυχή καλλιτέχνη.

 Το καλλιτεχνικό χυτήριο V&P TASSIS, ο εικαστικός Σταύρος Κοτσιρέας και η Chili Art Gallery, θέλοντας να υποστηρίξουν την γλυπτική δημιουργία και να βραβεύσουν νέες προτάσεις και προσεγγίσεις στην γλυπτική τέχνη, οργάνωσαν για πρώτη φορά τον ανοιχτό διαγωνισμό γλυπτικής V&P TASSIS 2016 στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό να δώσουν την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να καταθέσουν το έργο τους για να χυτευθεί σε μπρούντζο αφού το κόστος παραγωγής του γλυπτού είναι τις περισσότερες φορές απαγορευτικό για πολλούς καλλιτέχνες. Επίσης, στόχος μας είναι η ιδέα αυτή να γίνει θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια ως Μπιενάλε γλυπτικής.

 Η κριτική επιτροπή στο πρώτο V&P TASSIS ΕΠΑΘΛΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ GR-UK αποτελείται από τον Sir Peter Blake (Εικαστικό), Θεόδωρο Παπαγιάννη (Εικαστικό), Αριστείδη Πατσόγλου (Εικαστικό), Βαγγέλη Ρήνα (Εικαστικό), Ελένη Μαρκοπουλιώτη (Ιστορικό και σύμβουλο τέχνης), Σταύρο Κοτσιρέα (Εικαστικός και αντιπρόσωπο του V&P TASSIS Art Foundry), Χρήστο Κοτσιρέα και Μαίρη Θεοφυλάκτου (Chili Art Gallery)


Υπήρξαν πολλές συμμετοχές από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, και σε αυτόν τον πρώτο διαγωνισμό γλυπτικής διακρίθηκαν οι:

 ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ:  Χύτευση έργου σε μπρούντζο ύψος έως και 1μ,

ΕΛΛΑΔΑ – HELLAS: ΕΒΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ / EVIS CHRISTOU

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ – UNITED KINGDOM: MAXWELL RUSHTON /ΜΑΞΓΟΥΕΛ ΡΑΣΤΟΝ


 ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Χύτευση έργου σε μπρούντζο ύψος έως και 80εκ

ΕΛΛΑΔΑ – HELLAS: ΙΟΛΗ ΛΕΙΒΑΔΑ / IOLI LIVADA

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ – UNITED KINGDOM: ALEXANDRA HARLEY/ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΑΡΛΕΕΙ


 ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ:   Χύτευση έργου σε μπρούντζο ύψος έως και 60εκ

ΕΛΛΑΔΑ – HELLAS: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ/COSTAS PAGOMENOS


ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ – UNITED KINGDOM: EDY FERGUSON/ ΙΝΤΙ ΦΕΡΓΟΥΣΟΝ


 Όλα τα έσοδα από τις αιτήσεις των διαγωνιζομένων στην Ελλάδα δωρίθηκαν στο «Χαμόγελο του παιδιού».