Αρχική Νέα Τοπικά Δεν ανοίγουν οι ενοριακές αίθουσες για τους πρόσφυγες- ξενοδοχεία ψάχνει η Υπατη

Δεν ανοίγουν οι ενοριακές αίθουσες για τους πρόσφυγες- ξενοδοχεία ψάχνει η Υπατη

4

 
Πρόκληση στον ανθρωπισμό μας αποτελεί η ανάγκη των προσφύγων που διαμένουν σε πρόχειρες σκηνές έξω  από τον καταυλισμό της Σούδας για στέγαση σε ασφαλή, στεγνά και ζεστά καταλύματα.

Περισσότερα από 100 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν σε αθλιότατες συνθήκες δίπλα στη θάλασσα και έρμαιοι των καιρικών συνθηκών.

Στο περίεργο όμως «μπραντεφέρ» υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Τοπικών αρχών για το ποιος έχει την ευθύνη και πρέπει να δώσει λύση,  έρχεται να προστεθεί η άρνηση ενοριακών επιτροπών σε 4 ενορίες της πόλης στο κάλεσμα του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου να παραχωρηθούν οι αίθουσες τους για να στεγαστούν μητέρες και παιδιά προσφύγων!

Η πρόταση του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα λόγω του ότι ήδη στους συγκεκριμένους χώρους υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες των ενοριακών επιτροπών ενώ δεν υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές για τα θέματα υγιεινής (π.χ. τουαλέτες).

Στην ουσία όμως η άρνηση έρχεται να προστεθεί σε μια μεταστροφή της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με το προσφυγικό. Μόλις την περασμένη Κυριακή το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου αποφάσισε να μην αποδεχτεί τις προτάσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για δημιουργία ενός νέου Κέντρου Φιλοξενίας, μεταφέροντας τις ευθύνες για την τύχη αυτών των ανθρώπων στο υπουργείο.

Προσφορές από ξενοδοχεία- ενοικιαζόμενα ζητά η Υπατη Αρμοστεία

Αρνητική στην ενοικίαση των καταλυμάτων τους από την Ύπατη Αρμοστεία για να στεγαστούν πρόσφυγες είναι η Ενωση Ενοικιαζομένων δωματίων. Ενώ στο νέο κάλεσμα από την προηγούμενη εβδομάδα της Υπατης Αρμοστείας για εκδήλωση ενδιαφέροντος σκεπτικοί είναι και οι ξενοδόχοι του νησιού.

«Η Ενωση Ξενοδόχων δεν έβγαλε απόφαση, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει με τα δωμάτιά του», σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Γιώργος Μισετζής. Εκφράζει την άποψή του, πως υπάρχει ο φόβος σε περίπτωση ενοικίασης να απαξιωθεί το κατάλυμα αλλά και γενικότερα το νησί ως τουριστικός προορισμός, προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να ζήσουν και οι πρόσφυγες σε ανθρώπινες συνθήκες.

 Τα μισθώματα όμως που δίνει η Υπατη Αρμοστεία αποτελούν ένα σημαντικό δέλεαρ, ειδικά για μονάδες που δεν πήγαν καλά την προηγούμενη σεζόν, να νοικιάσουν τα δωμάτια τους.

Πιθανόν είναι πάντως να μην πάρουν μέρος στο διαγωνισμό που καλεί η Υπατη Αρμοστεία, αλλά μπορούν να συνάψουν κατ’ ιδίαν συμφωνητικά· όπως με 2 τουλάχιστον τουριστικές μονάδες στην περιοχή του Κονταρίου. Μάλιστα δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα με την παρουσία των προσφύγων.

Πάντως τα οφέλη από την παρουσία των προσφύγων στο νησί δεν τα αρνείται κανένας!

Ούτε ο δήμος Χίου που ανακοίνωσε σήμερα ότι:

«Ο Δήμος Χίου τοποθέτησε τρεις καταψύκτες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, μετά τη δωρεά του δικτύου των Δήμων της Μινόρκα της Ισπανίας. Πλέον, το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα μπορεί να διανέμει εκτός από τροφές μακράς διαρκείας, νωπά προϊόντα (κρέας, λαχανικά, φρούτα κτλ.) που θα λαμβάνει από δωρεές συμπολιτών μας και μέσω του Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΤΕΒΑ)».

Λεπτομέρεια… η βοήθεια των Δήμων της Μινόρκα έγινε στα πλαίσια της αλληλεγγύης τους προς το Δήμο Χίου για το προσφυγικό….

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ era-aegean.gr