Αρχική Νέα Τοπικά Χωρίς ελαφρυντικά, χωρίς αναστολή 5ετή κάθειρξη για τον πατέρα που κακοποιούσε το...

Χωρίς ελαφρυντικά, χωρίς αναστολή 5ετή κάθειρξη για τον πατέρα που κακοποιούσε το παιδί του

39

 
Σε 5 χρόνια φυλάκιση, χωρίς αναστολή, καταδικάσθηκε ο 32χρονος Σύριος για την κακοποίηση του τρίχρονου παιδιού του στον καταυλισμό προσφύγων- μεταναστών στη Σούδα της Χίου.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ούτε τη συγγνώμη του 32χρονου, και δέχθηκε την πρόταση της Εισαγγελέως για ποινή 4 χρόνων για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας με κίνδυνο βαριάς σωματικής βλάβης σε ανήλικο άτομο και 1 χρόνο για την ενδοοικογενειακή παράνομη βία.

Ως «αποτρόπαιο έγκλημα εις βάρος ενός ανηλίκου», χαρακτήρισε την πράξη του κατηγορουμένου η Εισαγγελέας που σημείωσε ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει πάγια θέση για μηδενική ανοχή απέναντι στη βία κατά των παιδιών.

Στηλίτευσε το γεγονός της συνεχούς βίας πάνω στο παιδί που είχε ως σκοπό και άλλη ποινική πράξη, αυτή του εκβιασμού της μητέρας (που είναι στην Τουρκία) να έρθει να ζήσει μαζί του.

Κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος, με τη βοήθεια μεταφραστή, ζήτησε συγγνώμη και να υπογράψει χαρτί πως δεν θα το ξανακάνει.

«Στην ψυχή του παιδιού μπορεί να γράψει», ρώτησε η Πρόεδρος, «από μένα τι συγγνώμη ζητάς», για να καταλήξει την ερώτησή της «με τι καρδιά το έκανες αυτό;».
Δακρυσμένος κατά τη διάρκεια της απολογίας του, δεν έπεισε το δικαστήριο για την πραγματική μεταμέλειά του. Ενώ σε απάντησή του του ότι η γυναίκα του δεν το αγαπά το παιδί (για αυτό το έχει αυτός), δικαιολογημένα υπήρξε το ερώτημα της Προέδρου, γιατί τότε το βασάνιζε…

Όσο για τα δάκρυα του, αφοπλιστική ήταν η Πρόεδρος αν και δεν μεταφράστηκε στον κατηγορούμενο… «Αυτά τα κλαψο… τέτοια όχι σε μας», του είπε και ενώ νωρίτερα σημείωνε «κατέστρεψες το ίδιο το παιδί με τη βία».

Μάρτυρας και υπεράσπιση

Ως μάρτυρας κατηγορίας ένας εκ των αστυνομικών που το πρωί της περασμένης Τρίτης πήγαν στη Σούδα, μετά την καταγγελία από τα «Χαμόγελο του Παιδιού», και τον συνέλαβαν. Όπως κατέθεσε εκείνη την ώρα έντυνε το παιδί, που δεν έδειχνε φοβισμένο, ενώ στη συνέχεια το αγοράκι τον αναζητούσε· όπως είναι φυσικό για ένα τρίχρονο παιδί.

Σημείωσε ότι στο βίντεο διάρκειας ενός λεπτού περίπου, το παιδί δέχεται 11 χτυπήματα –κυρίως χαστούκια. Ενώ στις ερωτήσεις αν θα μπορούσε να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη ή ακόμα και το θάνατο, σημείωσε πως θα μπορούσαν.

Η συγκεκριμένη δίκη είχε ακόμα ένα διαφορετικό στοιχείο, ίσως από τα ελάχιστα που έχουν καταγραφεί στα χιακά δικηγορικά χρονικά. Κανένα μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, που βρίσκονται στη σχετική λίστα της Εισαγγελίας για περιπτώσεις όπου τους ανατίθενται δίκες, δεν επιθυμούσε να αναλάβει την υπεράσπιση του 32χρονου. Ούτε καν να μπουν στη διαδικασία της κλήρωσης, αφού όπως εξήγησε στο Δικαστήριο η Πρόεδρος του Συλλόγου Ανθίππη Ζαννάρα λόγω της αποτρόπαιας πράξης.

Ετσι η Πρόεδρος όρισε την κα Ζαννάρα, η οποία λειτούργησε με επαγγελματικό τρόπο μεταφέροντας στο δικαστήριο τη μεταμέλεια που δήλωσε ο 32χρονος Σύριος, αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες πίεσης που βρίσκεται λόγω του ότι είναι πρόσφυγας. Ακόμα και την απόγνωσή του στο να ξανασμίξει η οικογένειά του. Επιχειρήματα που όπως προαναφέραμε δεν έγιναν δεκτά από το Σώμα που επέβαλε την 5ετη κάθειρξη χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα παρά την έφεση που υποβλήθηκε.
Ειδικά στο σχόλιο για τη διαφορετική κουλτούρα που μπορεί να υπάρχει σχετικά με τα παιδιά στη χώρα του, από την ώρα που τέθηκε αυτό το ερώτημα στο μάρτυρα- αστυνομικό από την υπεράσπιση του Σύριου, η Πρόεδρος Μαρία Τομπάζη σημείωσε «δεν μας ενδιαφέρουν οι πρακτικές των διαφόρων λαών, μας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο έγκλημα, το οποίο διώκεται στην Ελλάδα».
Να σημειώσουμε ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο απαρτιζόταν και από τους δικαστές Κωνσταντίνο Αμπλιανίτη και Θεοδώρα Αρώνη, με εισαγγελέα τη Σπυριδούλα Σταυράτη.

 Σε ότι αφορά το 3χρονο αγοράκι, αυτό βρίσκεται στη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, μέχρι να υπάρξει επικοινωνία με τη μητέρα και απόφαση για το τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια.