Αρχική Πολιτισμός Κέραμος: Απομεινάρια δόξας…

Κέραμος: Απομεινάρια δόξας…

60

 


ΤΡΙΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ λειτουργούσαν στον Κέραμο, την εποχή που γνώριζε δόξα η περιοχή. Ένα νοσταλγικό ταξίδι μέσα από τα απομεινάρια ενός ελαιοτριβείου μας προτέινει ο κ. Νίκος Πιτσιλός με τις φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε.
Τα στοιχεία για τον Κέραμο είναι από τη Γεωγραφία της Χίου του των εκδόσεων Νίκου Α. Κασσιώτη του 1950
Ο Κέραμος: Βρίσκεται στα βόρεια των Χαλάντρων, ως 20 λεπτά μακριά. Από τη Βολισσό πάμε στον Κέραμο σε τρεις ώρες περίπου με μουλαρόδρομο, περνώντας από την Ποταμιά.

Το χωριό είναι κτισμένο στους πρόποδες της Αμανής, μέσα σε βαθειά χαράδρα, που χωρίζει την Αμανή από το Πελινναίο. Η χαράδρα αυτή είναι γεμάτη ροδοδάφνες και πλατάνια και ποτίζεται με άφθονα νερά.
Στα ανατολικά του Κεράμου, πολύ κοντά, είναι το μικρό χωριουδάκι Λαρδάτο, που το χωρίζει από τον Κέραμο, ο χείμαρος.Κοντά στον χείμαρο, πάνω σε ύψωμα, είναι τα Μεταλλεία του αντιμονίου. Από το 1949 βγάζει το μέταλλο η «Εταιρεία Μεταλλευμάτων Αντιμονίου». Η Εταιρεία για τη μεταφορά του μεταλλεύματος έκανε αμαξόδρομο που φτάνει ως την παραλία, κοντά στα Λουτρά, όπου βρίσκεται η αποθήκη.
Ο Κέραμος μαζί με το Λαρδάτο έχουν 270 κατοίκους περίπου, Δημοτικό Σχολείο και κεντρικό ναό τον Άγιο Παντελεήμονα. Οι κεραμούσοι ασχολούνται με τη γεωργία. Μερικοί εργάζονται στο Μεταλλείο μαζί με άλλους χωρικούς από τα γύρω χωριά….

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤίμησαν τους πρωτοπόρους συναδέλφους τους οι φαρμακοποιοί
Επόμενο άρθροΕκοψαν την πίτα τους στην Ενωση Ομογενών