Στα στενά του “Σαραπιού” ο πόλεμος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

  38


  Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ σύνταξη μελέτης ανασχετικών στην περιοχή “ΣΑΡΑΠΙΟ” Βορειοανατολικής Χίου προκάλεσε την πρώτη επί της ουσίας αντιπαράθεση μεταξύ της νέας Νομαρχιακής Αρχής και νέας αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
  Κάτω από υποδειγματικές διαδικασίες του Προέδρου του σώματος Στέλιου Καμπούρη, το 10ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε την “προέγκριση έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2003”, έδωσε… προεκλογικό χρώμα στο συμβούλιο.
  Και αυτό γιατί η κύρια αντιπαράθεση ήταν, αν με τις προτάσεις της η σημερινή Νομαρχιακή Αρχή θέτει στην άκρη το ομόφωνο σχέδιο δράσης για το νερό της προηγούμενης Αρχής και αν στο όνομα του να “τρέξουν τα έργα” μπορούν να παραβλέπονται οι διαδικασίες.
  Για το τελευταίο αιτία ήταν ότι τα έργα που προτείνονται να γίνουν στην περιοχή Σαραπιό του Δήμου Καρδαμύλων χαρακτηρίζονται ως “ανασχετικά” στον τίτλο της μελέτης, ενώ η αντιπολίτευση επισήμανε ότι πρόκειται για φράγματα όταν μιλάμε για αποταμιεύσεις νερού που μπορεί να φτάνουν και σε διπλάσια ποσότητα από τη χωρητικότητα του φράγματος Ζυφιά.
  Μάλιστα στην εισήγησή του για την ανάγκη σύνταξης
  μελέτης ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ανέφερε ευθέως ότι ονομάζονται ανασχετικά έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
  “Έχουμε ανάγκη από νερό και σύντομα”, ήταν το σχόλιο του για να ακολουθήσει η αντίδραση καταρχήν του Συλλόγου Οικολογίας δια του Γιάννη Μακριδάκη, αλλά και των εκπροσώπων των δύο παρατάξεων που σήμερα δεν είναι στο νομαρχιακό συμβούλιο.
  Συγκεκριμένα ο Νίκος Γιόμελος (ΝΑΣ) εξέφρασε την απορία του για τη σκοπιμότητα της μελέτης για το Σαραπιό, όταν υπάρχουν μελέτες για την περιοχή και αναφέρονται στη γειτονική τοποθεσία του Σκαρδανά, ενώ ο Γιώργος Γεωργίτσης (Νομαρχία Πολιτών) εξέφρασε την ανησυχία του μήπως ο κεντρικός σχεδιασμός μπαίνει σε κίνδυνο με αυτό το δρόμο που ανοίγει η Νομαρχιακή Αρχή. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Δήμαρχος  Αμανής Γιάννης Μαλαφής, ενώ τη μη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας των Καρδαμύλων τόνισε η δ.σ. Καρδαμύλων Φωτεινή Φαφαλιού που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.
  Σύμφωνος με την πρόταση για τη θέση του Σαραπιού ήταν ο ΟΜΑΣ δια του Δήμη Μυλωνάδη, ο οποίος ανέφερε ότι μια μικρή αλλαγή της θέσης ίσως θα έδινε καλύτερα αποτελέσματα.  αντιπολιτευτικοί τόνοι
  Σε υψηλούς δείκτες ανέβασε τον αντιπολιτευτικό λόγο ο Γιάννης Γαϊσίδης, αλλά και οι άλλοι σύμβουλοι της μειοψηφίας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη λογική να “βαφτίζεται το κρέας- ψάρι” και τα φράγματα σε ανασχετικά για να αποφύγουμε τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ υπεραμύνθηκαν του ομόφωνου προγράμματος για το νερό της Ν.Α. Χίου, λέγοντας ότι ανατρέπεται όλος ο σχεδιασμός.
  Επίσης επισήμανε ότι η μεταφορά κονδυλίων από τη μελέτη φράγματος Σκαρδανά βάζει σε κίνδυνο αυτό το έργο. Μάλιστα ο Νίκος Αγραφιώτης σημείωσε ότι εγκαταλείπεται ο προηγούμενος σχεδιασμός.
  Λαμβάνοντας το λόγο οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης να μείνουμε στην τοποθέτηση του Τάσου Ποδιά, που ως καρδαμυλίτης είχε γνώση του θέματος, ο οποίος προσπάθησε και να “καλλωπίσει” την πρόταση του Νομάρχη λέγοντας ότι η μελέτη θα δείξει αν είναι ανασχετικά ή όχι τα έργα και ότι τίποτα δεν απορρίπτουν. Επίσης ο βοηθός Νομάρχης Παναγιώτης Καμίτσης ως παλιός σύμβουλος σημείωσε ότι δεν χρειάζεται η μεμψιμοιρία και ότι η Χίος έχει ανάγκη από νερό.
  Κλείνοντας ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης σχολίασε και το γεγονός ότι για μια μελέτη 44.000 € (αυτή στο Σαραπιό) συζητούν 2,5 ώρες λέγοντας ότι όπως λέει ο Μάρκος Μεννής θα κάνουν και το ψάρι… πουρνάρι για να δώσουν νερό.
  Να σημειώσουμε ότι στις προτάσεις για ανασχετικά έργα και μικροφράγματα της Νομαρχίας είναι επίσης σε περιοχή Φυρόλακα, Αγίου Παντελεήμονα Μονοδεντρίου, Λωβοκομείου, Κακό ποταμό.

  Διαφήμιση