Αρχική Πολιτισμός Εκδρομή στο Κάστρο Απολίχνων

Εκδρομή στο Κάστρο Απολίχνων

38

 {fnc titlos}Συνεχίζεται και αυτή την Κυριακή η γνωριμία με τις ιστορικές και φυσικές διαδρομές του νησιού, με τις εκδρομές που συνδιοργανώνουν η Περιηγητική Λέσχη Χίου και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί η διαδρομή Αρμόλια- Κάστρο Απολίχνων, μήκους 1073 μέτρων, μέσα σε φυσικό περιβάλλον από ελιές, μαστιχόδεντρα στα χαμηλά και πευκοδάσος ψηλότερα που ομορφαίνει με το βραχώδες τοπίο που συναντά ο οδοιπόρος στην κορυφή.
Στα βράχια της περιοχής φωλιάζουν η αετογερακίνα και ο πετρίτης, οπότε αν είσαστε τυχεροί θα νιώσετε να σας παρακολουθεί από ψηλά κάποιο από τα αρπακτικά πουλιά.
Η ανάβαση διάρκειας 30-45 λεπτών είναι αρκετά κουραστική, κάτι που πρέπει να γνωρίζουν όσοι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα, που σίγουρα θα αποζημιωθούν από τη θέα αφού εκτός των Αρμολίων μπορούμε να δούμε τη Μονή Βρεττού και να παραπλανηθεί το βλέμμα μας μέχρι Καλαμωτή, Κώμη και Πατρικά.
Μεγάλο και εντυπωσιακό είναι και το Κάστρο, σε υψόμετο 220 μέτρων ελέγχει οπτικά τους Κάμπους της Καλαμωτής και των Αρμολίων καθώς και τη θαλάσσια περιοχή της Κώμης. Είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα του νησιού και συνάμα αρκετά άγνωστο μέχρι πρόσφατα που η διαδρομή προς αυτό εντάχθηκε στο πρόγραμμα ανάδειξης ιστορικών- φυσικών διαδρομών από τη Ν.Α. Χίου.
Το Κάστρο των Απολίχνων χτίστηκε το 1440 από το Γενουάτη Νικόλαο Ιουστινιάνι και έχει σχήμα τραπεζίου. Με τείχη διπλά και μικρούς αμυντικούς πύργους, είχε πολλές δεξαμενές νερού και 62 δώματα. Οι πολεμίστρες σώζονται στο ανατολικό και δυτικό μέρος, όπως και το τείχος νοτινά.
Το ραντεβού της Περιηγητικής Λέσχης είναι το πρωί στις 8.00 της Κυριακής έξω από τη Νομαρχία.
 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠοδόσφαιρο Α΄Τοπικής
Επόμενο άρθροΠεριπλάνηση με το “Πελινναίο”