Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Περιπλάνηση με το “Πελινναίο”

Περιπλάνηση με το “Πελινναίο”

47


{fnc titlos}Στα 23 του τεύχη, και όχι χρόνια, έφθασε το περιοδικό «Πελινναίο» που κρατώντας τη ροή των εποχών κυκλοφόρησε το τεύχος του Φθινοπώρου του 2002.
Αυτή τη φορά ανοίγει πανιά και φθάνει μέχρι τη μικρασιατική Σμύρνη. Ο Γιάννης Mακριδάκης (κείμενα) και Γιάννης Κωσταρής (φωτογραφία) μας ξεναγούν στην κάποτε πόλη αρχόντισσα, σήμερα την τρίτη μεγαλούπολη της Τουρκίας, μετά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα που αριθμεί περί τα 5 εκατομμύρια πληθυσμό.
Μας γνωρίζει όμως και το νησί «Γκαλαπάγκος των εντόμων», τη Χίο δηλαδή όπως την ονομάζει ο άγγλος ερευνητής Mike Taylor, λόγω των ειδών των εντόμων που ενδημούν εδώ.
Επίσης υπάρχει η καθιερωμένη πια ξενάγηση στον Κάμπο, όπου σειρά έχει η «έπαυλις Μηλιάδη», το Μηλιάδικο. Όπως σημειώνεται «η έπαυλις Μηλιάδη στην περιοχή Κοκοροβυθά στον Κάμπο της Χίου αποτελεί ένα περίτρανο δείγμα της ματαιοδοξίας των ανθρώπων και της ματαιότητας του επίγειου κόσμου. Κτίστηκε στα 1880 από το Γρηγόρη Μηλιάδη και εγκαταλείφθηκε την 1η Μαρτίου 1962, μετά το θάνατο της κόρης του, Ερατώ».
Με αφορμή την κοπή του πλατάνου στην πλατεία Βουνακίου στέλνονται «Χαιρετίσματα στον πλάτανο», ενώ παίρνουμε γεύση από το πανηγύρι της Παγούσαινας.
Στο ίδιο τεύχος φιλοξενείται η εργασία της Γ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού σχολείου Βροντάδου με θέμα «Φεγγίτες και τζαμωτά» και γνωριμία με τη διαδρομή Μονή Χαλάνδρων- παλιός Καταρράκτης. Για να έχετε τις δικές σας «στιγμές περιπλάνησης και γνώσης από το νησί του Ομήρου»!


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκδρομή στο Κάστρο Απολίχνων
Επόμενο άρθροΕπιτυχείς οι αιγαιοπελαγίτικοι σε Κάρπαθο