Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον 80 στρέμματα στάχτη στην Αμανή από κεραυνούς

80 στρέμματα στάχτη στην Αμανή από κεραυνούς

159

80 συνολικά στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης κάηκαν στην Αμανή από δύο πυρκαγιές που προκλήθηκαν από πτώση κεραυνών, λόγω έλευσης ξηρής καταιγίδας.
Συγκεκριμένα σε δύο πυρκαγιές στη ΒΔ Χίο επενέβη την Πρωτομαγιά, από τις 9.30 το πρωί, η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Η πρώτη στην περιοχή μεταξύ της Ποταμιάς και Βολισσού και η δεύτερη μεταξύ Παρπαριάς και Παγούσαινας στην Αμανή.
Η πρώτη έσβησε στις 12.30 μ.μ. από 4 οχήματα με 10 άντρες της Π.Υ και 1 όχημα της Εθελοντικής Ομάδας Αγιασμάτων με 2 άντρες. Κάηκαν 30 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.
Η δεύτερη έσβησε στις 13.30 από 15 οχήματα με 36 άντρες της Π.Υ. και 9 οχήματα των εθελοντικών ομάδων »Ο» , »Ι», ΛΕΦΕΔ, Λιθίου, Αγιασμάτων, με 31 εθελοντές συνολικά και 1 υδροφόρο όχημα του Δήμου Χίου.
Κάηκαν 50 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.
Σύμφωνα με ανάρτηση του υπεύθυνου του μετεωρολογικού δελτίου της ΕΡΤ Σάκη Αρναούτογλου η ξηρή καταιγίδα εκδηλώνεται ως εξής:
«Κατά τις ημέρες ενός καύσωνα ο αέρας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους θερμαίνεται, ανεβαίνει προς τα επάνω, αυξάνεται η σχετική του υγρασία και δημιουργεί άσπρα νέφη τα οποία μετά γίνονται μαύρα καθώς δημιουργείται η καταιγίδα. Όταν τα νέφη υγροποιηθούν, αρχίζει να πέφτει βροχή, η οποία στην πορεία προς το έδαφος, όμως, εξατμίζεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του αέρα εξαιτίας του καύσωνα στα χαμηλότερα στρώματα. Αυτό ονομάζουν οι ειδικοί ξηρή καταιγίδα. Οι κεραυνοί όμως φτάνουν ως το έδαφος όπου βρίσκουν ξηρά υλικά τα οποία αναφλέγονται εύκολα».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Βιβή Ποταμούση