Αρχική Πολιτισμός Η Ελλάδα των βαλκανικών πολέμων στη Βουλή

Η Ελλάδα των βαλκανικών πολέμων στη Βουλή

86 Έκθεση με θέμα  «H Eλλάδα των Bαλκανικών πολέμων, 1912 – 1913»  εγκαινιάζεται την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2003 στο Mέγαρο του Kοινοβουλίου, στην αίθουσα Eλευθερίου Bενιζέλου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από τη Χίο ζητήθηκε να παραχωρηθεί υλικό από φορείς και πρόσωπα. Πιο συγκεκριμένα, απο τη Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ Χίου παραχωρήθηκαν το πρώτο απελευθερωτικό φύλλο της εφημερίδας « Νέα Χίος », γραμματόσημα της ελεύθερης Χίου, καθώς κι η πρώτη ελληνική σημαία που υψώθηκε στο διοικητήριο κατά την απελευθέρωση και που είχε δωρήσει στη Βιβλιοθήκη ο Γεώργιος Χωρέμης.
 Από το Ναυτικό  Μουσείο της Χίου δόθηκαν δύο πίνακες του Χιώτη πλοιογράφου Αριστείδη Γλύκα, σχετικοί με την απελευθέρωση του νησιού.
 Από την οικογένεια Χωρέμη το χειρόγραφό του βιβλίου του Γεωργίου Χωρέμη ο οποίος είχε ζητήσει να καταταχθεί εθελοντής στον ελληνικό στρατό και να συμμετάσχει στους βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913. Πρόκειται για το βιβλίο «Όσα ο ίδιος είδον» που αναφέρεται σε όσα ο συγγραφέας είδε ή άκουσε από αξιόπιστους ανθρώπους κατά την απελευθέρωση της Χίου. Επίσης παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες της έκθεσης τα κυάλια του Γ. Χωρέμη.
Ο γιατρός Ανδρέας Μιχαηλίδης, έδωσε απο το αρχείο του φωτογραφία Ελληνα στρατιώτη του απελευθερωτικού σώματος στην οποία μαλιστα αναγράφεται η ημερομηνία 9/11/1912 και μια τουρκική σφαίρα απο τις μάχες των Καρυών και τέλος απο το μοναστήρι των Αγίων Πατέρων θραύσματα οβίδων (φωτογραφία).
 Η έκθεση θα διαρκέσει δύο περίπου μήνες

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟ Θανάσης Βαρίνος ζητά το φάκελλο λιμανιού
Επόμενο άρθροΜαθηματικών γονίδια