Αρχική Πολιτισμός Καρναβαλικές εκδηλώσεις

Καρναβαλικές εκδηλώσεις

29


Η «Μόστρα» στα Θυμιανά και ο «Αγάς» στα νοτιόχωρα κλέβουν την παράσταση των καρναβαλικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται το διήμερο σε όλη τη Χίο.
Την Τυρινή Κυριακή κατεβαίνει η «Μόστρα», όπου στα στενά σοκάκια των Θυμιανών οι «βρακάδες» διασταυρώνουν τα ξίφη τους με τους πειρατές.


Λίγο πριν βγουν στους δρόμους και μετά το τέλος της λειτουργίας στα εξωκλήσια Αγίου Ιωάννη και Αγίου Δημητρίου η πομπή περνά συμβολικά απο το νεκροταφείο του χωριού όπου κι εκει ακούγεται ο ρυθμός του ταλιμιού. Το έθιμο της Μόστρας έχει στηριχτεί σε πραγματικό συμβάν που χρονολογείται στο μεσαίωνα όταν κουρσάροι προσπάθησαν να λεηλατήσουν το χωριό τις ημέρες της Αποκριάς.
Οι ντόπιοι όμως τους έστησαν ενέδρα έχοντας ως όπλα ακόμα και ξύλα ελιάς και κατάφεραν να τους νικήσουν. Οι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού και τους “μόστραραν”.
Την επόμενη χρονιά το επανέλαβαν για να περάσει σιγά- σιγά στα έθιμα του τόπου που διασώθηκε χάρη στα σινάφια των πετροκόπων και κτιστάδων που κάποτε ευημερούσαν στα Θυμιανά με τη γνωστή και μοναδική κόκκινη πέτρα.


Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στα Θυμιανά μετα το ταλίμι,  συνεχίζονται με την παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλικών ομάδων, ενω ακολουθεί γλέντι με ζωντανή μουσική στην πλατεία Καρουλιού.


Αύριο εξάλλου αναβιώνει το έθιμο του Αγά, που έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία, σε αρκετά χωριά της Χίου (Μεστά, Ολύμποι, Ελάτα, Λιθί, Πιτυός).
Από το ιδιότυπο δικαστήριο δεν αθωώνεται κανείς. Όλοι είναι ένοχοι και η συνηθισμένη τιμωρία που επιβάλλεται είναι ο “ακάβαλος” (ροπαλιές αντί για βουρδουλιές πλέον στον… πισινό) συνοδευόμενη με χρηματική ποινή, υπέρ του συλλόγου πια του χωριού και όχι υπέρ της τουρκικής διοίκησης .


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑμόλα καλούμπα!
Επόμενο άρθροΟ Υπουργός Αιγαίου στη Βουλή για τα νησιά του Αιγαίου