Αρχική Νέα Τοπικά ΡΑΘΕ: δικαίωση εταιρειών για τις εκπτώσεις

ΡΑΘΕ: δικαίωση εταιρειών για τις εκπτώσεις

33Δικαίωσε η Ρυθμιστική Αρχή Θαλάσσιων Ενδομεταφορών (ΡΑΘΕ) τις προσφυγές τριών ακτοπλοϊκών εταιρειών που διαμαρτύρονται για τις εκπτώσεις στα εισιτήρια της ακτοπλοϊας. Το σκεπτικό της Ρυθμιστικής Αρχής είναι ότι θίγεται ο υγιής ανταγωνισμός με την επιβολή, βάσει υπουργικής απόφασης, εκπτώσεων στα εισιτήρια.
Την προηγούμενη Παρασκευή εξέδωσε τρεις αποφάσεις σε προσφυγές των των Μινωικών Γραμμών, της HFD και του Γ. Γούτου, ενώ συνολικά έχουν κατατεθεί 30 προσφυγές από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που αναμένεται πλέον να έχουν την ίδια τύχη.
Οπως αναφέρει σχετικο δημοσίευμα της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ καταλυτικό ρόλο έπαιξε το ότι το Υπουργείο Αιγαίου δεν εξέδωσε παρόμοια απόφαση για εκπτώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των πλοιοκτητών που εκτελούν δρομολόγια του ΥΕΝ και στους οποίους έχουν επιβληθεί εκπτώσεις στα ναύλα.
Οι αποφάσεις της ΡΑΘΕ είναι δεσμευτικές για τον υπουργό Ε.Ν. ο οποίος έχει δικαίωμα, μέσα σε 30 ημέρες, να καταθέσει αίτηση αναθεώρησης και αφού εκδοθεί η δεύτερη απόφαση της Αρχής η πλευρά που θα θίγεται τότε μέσα και πάλι σε διάστημα 30 ημερών θα μπορεί να προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο.Αναλυτικά η απόφαση έχει ως εξής:
1. Εν απουσία κοινής υπουργικής απόφασης ΥΕΝ – υπ. Αιγαίου ή συμπληρωματικής απόφασης από τον υπουργό Αιγαίου, οι, με απόφαση του ΥΕΝ και μόνο, υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας υπό μορφή εκπτώσεων αποτελούν αιτία δυσμενούς διάκρισης σε βάρος των πλοιοκτητών που υπόκεινται στα δρομολόγια του ΥΕΝ, επειδή μόνο αυτοί υφίστανται τις οικονομικές επιπτώσεις λόγω απώλειας εσόδων, δημιουργώντας στρέβλωση στον ανταγωνισμό μεταξύ πλοίων που εξυπηρετούν δρομολογιακές γραμμές με κοινούς ενδιάμεσους λιμένες αλλά διαφορετική εποπτεύουσα αρχή.


2. Η εφαρμογή του καθεστώτος των εκπτώσεων επί διαφορετικού τύπου πλοίων (συμβατικά ή ταχύπλοα) καταλήγει σε στρέβλωση των όρων ανταγωνισμού στις δρομολογιακές γραμμές όπου οι διαφορετικοί τύποι πλοίων συνυπάρχουν.


Διότι η εφαρμογή των επιβαλλόμενων εκπτώσεων, διευκολύνοντας την πρόσβαση στα ταχύπλοα, μετακυλύει σε αυτά το μεγαλύτερο μέρος από το κόστος απώλειας πόρων που συνεπάγεται η εφαρμογή


3. Η επιβολή δημόσιας υπηρεσίας σε πλοία που εξυπηρετούν νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, υπό τη μορφή εκπτώσεων για τους κατοίκους, είναι γενεσιουργός αιτία διακρίσεων που εν απουσία κατάλληλων αντισταθμιστικών παροχών, στρεβλώνει τους όρους του μεταξύ τους ανταγωνισμού και αποβαίνει σε βάρος των πλοιοκτητών των οποίων η επιβατική και μεταφορική κίνηση εστιάζεται κατ΄ αποκλειστικό ή κύριο λόγο στην εξυπηρέτηση αυτών των γραμμών.


4. Ο επαχθής για τους πλοιοκτήτες χαρακτήρας των εκπτώσεων σε κατηγορίες δικαιούχων που υπάγονται στο δημόσιο τομέα δεν συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας που διέπει την επιβολή υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας και ως εκ τούτου, εν απουσία σχετικού αντισταθμίσματος, αποτελεί κρατική παρέμβαση στη διαμόρφωση των ναύλων, αντίθετα προς τους κανόνες του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού που, σύμφωνα με το νόμο, ρυθμίζουν τη διαμόρφωση των τιμών στην ακτοπλοΐα.


5. Οι προπαναφερθείσες διαπιστώσεις δεν αφορούν τα πλοία που είναι δρομολογημένα με σύμβαση ανάληψης δημόσιας υπηρεσίας από το ΥΕΝ δεδομένης της ρητής αποδοχής των εκπτώσεων στο πλαίσιο της συμβατικής τους σχέσης με το ΥΕΝ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση της ΔΑΦΝΗΣ
Επόμενο άρθροΜουσικές Επιλογές: Μυλωναδάκια, “Να σκεπαστείς με όνειρα”