Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Ελένη Πίπα- κοινωνική λειτουργός: Αυτισμός και ενήλικη ζωή

Ελένη Πίπα- κοινωνική λειτουργός: Αυτισμός και ενήλικη ζωή

296

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2007, αποφάσισε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Σκοπός της είναι η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Άρθρο της Ελένης Πίπα,
Κοινωνική Λειτουργός του
Τμήματος
Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας
«Κέντρο Παιδιού και Εφήβου»

Ο αυτισμός είναι μια σύνθετη νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως, από δυσκολία στην επικοινωνία, στην κοινωνική κατανόηση και αλληλεπίδραση και στην συναισθηματική συναλλαγή. Έως και σήμερα δεν υπάρχουν βιολογικές ενδείξεις ή ιατρικά τεστ για τον αυτισμό. Η διάγνωση βασίζεται σε συμπεριφορές που παρουσιάζονται κατά την πρώτη παιδική ηλικία. Η αιτιολογία του αυτισμού είναι ακόμη άγνωστη, παρόλο που αρκετοί πλέον πιστεύουν ότι είναι πολύ-παραγοντική με συνδυασμό γενετικών παραγόντων και περιβάλλοντος. Διεθνώς εκτιμάται ότι 1 στα 100 παιδιά έχει κάποια μορφή αυτισμού. Σύμφωνα με τις μελέτες ο αυτισμός εμφανίζεται 3 με 4 φορές πιο συχνά στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια.

Η συμπτωματολογία συνοδεύει το αυτιστικό άτομο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Παρά το ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για θεραπεία του αυτισμού, η σημασία της πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης είναι αδιαμφισβήτητη. Με την εφαρμογή κατάλληλων θεραπευτικών προσεγγίσεων από εξειδικευμένους επαγγελματίες μπορεί να υπάρχει σημαντική βελτίωση της κλινικής εικόνας και της ποιότητας ζωής του ατόμου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού είναι αφιερωμένη κυρίως στο παιδί που νοσεί και στην σημασία της πρώιμης παρέμβασης με στόχο την καλύτερη δυνατή πρόγνωση. Δε θα πρέπει όμως, να παραβλέπεται και ο ενήλικας με αυτισμό. Συχνά παρατηρείται ότι με την ενηλικίωση διακόπτονται οι θεραπευτικές  παρεμβάσεις πιθανώς λόγω κόπωσης και αποθάρρυνσης μετά από τις χρόνιες θεραπείες που έχουν προηγηθεί στην παιδική και εφηβική ηλικία. Είναι σημαντικό να αναφερθεί η σημασία της συνέχειας των θεραπευτικών παρεμβάσεων και στην ενήλικη ζωή με στόχο τη διατήρηση των δεξιοτήτων που έχουν αποκτηθεί και την επίτευξη νέων που ταιριάζουν με τις νέες απαιτήσεις της ενήλικης ζωής.  Με την ενηλικίωση η οικογένεια και ο ίδιος ο πάσχοντας έρχονται πιο έντονα αντιμέτωποι με ζητήματα που αφορούν στις δυνατότητες αυτονόμησης, επαγγελματικής ενασχόλησης, κοινωνικής ένταξης και συνδιαλλαγής, διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου και του κοινωνικού στιγματισμού.

Οι δια βίου θεραπευτικές παρεμβάσεις γίνονται σε οργανωμένες δομές, στις οποίες υπάρχει διεπιστημονική ομάδα εξειδικευμένη στον αυτισμό. Μια τέτοια δομή στη Χίο είναι το Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, το οποίο παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες, εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με αυτισμό άνω των 18 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που παρέχονται από τη δομή για τους ενήλικες με αυτισμό είναι  ψυχιατρική παρακολούθηση, ψυχολογική υποστήριξη του ίδιου του πάσχοντα αλλά και της οικογένειας, ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση σε ατομικό και ομαδικό πλαίσιο, παρέμβαση κατ’ οίκον, συμβουλευτική οικογένειας. Η Διεπιστημονική Ομάδα αποτελείται από ψυχίατρο, ψυχολόγους, κοινωνική λειτουργό, εργοθεραπευτή.

Τα γραφεία της δομής βρίσκονται στην Εγκρεμού 30 στην πόλη της Χίου και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 22710-20000 (εσωτερική γραμμή 3).