Αρχική Απόψεις Aρθρα Αίπος: τόπος ιερός, Φίλοι Μονοπατιών Χίου

Αίπος: τόπος ιερός, Φίλοι Μονοπατιών Χίου

221
Αίπος: τόπος ιερός

Ένας τόπος όπου αιώνες τώρα κρύβονται πεισματικά “θησαυροί”, περιμένοντας τον ευλαβικό περιηγητή να τους ανακαλύψει.
Ένας τόπος που συνήθως τον προσπερνάμε βιαστικά για να κινηθούμε από και προς τα βορειόχωρα. Ένας τόπος που τώρα – πιο πολύ από ποτέ – οφείλουμε να σταθούμε και να (ξανά)κοιτάξουμε.

Το Αίπος είναι ο τόπος του Δρίμακου, του πρώτου κοινωνικού επαναστάτη της ανθρωπότητας, αρχηγού των δούλων που εξεγέρθηκαν. Είναι οι μύθοι, που παραμένουν ακόμα ζωντανοί στις μνήμες των τσοπάνηδων της περιοχής για το πέρασμα του Ομήρου από την Εγγίσα με τα 28 παλιά πηγάδια, για τον Ανήλιο Βασιλιά, για τους κρυμμένους θησαυρούς στις γενοβέζικες φουντάνες. Είναι η περίφημη Ελληνόστρατα για το Πιτυός, την Βολισσό και τον Ανάβατο και τα αρχαία μονοπάτια και περάσματα. Είναι το Ρημόκαστρο, τα Σπάρτινα με την πηγάδα, του Ρου το λιβάδι, η Φουντάνα, τα αγροτοποιμενικά μνημεία λαϊκού πολιτισμού. Είναι και οι αρχαιότητες στις Μπαμπακιές και στον Αντρόλακκο, οι Σωροί της Γριάς, τα ατελείωτα γυρίσματα και τα πετρόχτιστα σύνορα δεκάδων χιλιομέτρων. Είναι οι “ιεροί” δρύδες του Αγιού Γιωργιού στο Φλώρι, ο Χαμόσπηλος και συνολικά το ξεχωριστό τοπίο του Αίπους, μεγάλο μέρος του οποίου αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα.


Το Αίπος χρήζει φροντίδας, προστασίας και σύνδεσης με την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού. Είναι ένα Ανοικτό Μουσείο Ιστορίας, Μυθολογίας και Φύσης, και ως τέτοιο επιβάλλεται να το τιμήσουμε!

Φίλοι Μονοπατιών Χίου / Friends of Chios’ Trails

21 Δεκεμβρίου