Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ακυρώνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ που είχε ψηφιστεί για φέτος

Ακυρώνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ που είχε ψηφιστεί για φέτος

243

Ακυρώνεται στην πράξη η μείωση του ΕΝΦΙΑ που είχε ψηφιστεί για φέτος. Η κυβέρνηση προχωρά σε προσαρμογές των δαπανών για το 2019 προκειμένου να διασφαλίσει τον δημοσιονομικό στόχο με πρώτη τη μεσοσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%.

Συγκεκριμένα στις συναντήσεις που είχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους δανειστές έδωσε διαβεβαιώσεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για φέτος, ενώ υποσχέθηκε και κάποιες περικοπές ώστε τα μέτρα που ελήφθησαν το Μάιο να μην μπλοκάρουν τους δικούς του σχεδιασμούς.
Ανάμεσα στις περικοπές αυτές είναι και η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10%, που ψήφισε στο τέλος του 2018 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να δημιουργηθεί ένας πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 263 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για το 2019 ήταν κλιμακωτή:
Ξεκινούσε από το 30% για την ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία ως 60.000 ευρώ, μειωνόταν στο 10% για την ακίνητη περιουσία με αξία έως 100.000 ευρώ και πρακτικά μηδενίζονταν για ακίνητη περιουσία με αξία πάνω από 150.000.

Αυτό που θέλει τώρα η κυβέρνηση είναι να καταργηθεί αυτή η μείωση και τη θέση της να πάρει μια αντίστοιχη μείωση του φόρου κατά 10%, που όμως θα ψηφίσει άμεσα η νέα κυβέρνηση με το πρώτο μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο θα διευρυνθεί ο χρόνος υλοποίησης της μείωσης κατά 30% του φόρου από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία θα γίνει σε τρία αντί σε δύο χρόνια. Δηλαδή αντί να γίνει μείωση 20% για το 2020 και 10% για το 2020 θα γίνουν τρεις ετήσιες μειώσεις της τάξης του 10%, αρχής γενομένης από φέτος, με ολοκλήρωση του συνόλου της μείωσης το 2021.

Πηγή: tvxs.gr