Αρχική Απόψεις Aρθρα Αλληλέγγυοι Χίου: η ΒΙΑΛ την εποχή του κορονοϊού ή την δεν είδαν...

Αλληλέγγυοι Χίου: η ΒΙΑΛ την εποχή του κορονοϊού ή την δεν είδαν οι Αυστριακοί

202

Και να που όσοι φωνάζαμε για αποσυμφόρηση του καταυλισμού και για τις άθλιες συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες, για άλλη μια φορά είχαμε δίκιο. Τι θλιβερή δικαίωση όμως!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ ΧΙΟΥ

Μιλούσαμε για τις σκηνές 5 ατόμων, που μένουν 10 άτομα. Λέγαμε για τις τουαλέτες που δεν έχουν πάντα νερό. Για το τρεχούμενο νερό που δεν αρκεί ούτε για να κάνουν ντους, ούτε για να πλύνουν τα ρούχα τους οι άνθρωποι. Φωτογραφίσαμε τα λύματα που κυλούν εκεί που παίζουν τα παιδιά. Μιλήσαμε για τις ατέλειωτες ουρές στο φαγητό, στις υπηρεσίες κτλ. Αλλά η αντίδραση ήταν, απαξιωτική. Και πολλές φορές, ρατσιστική: “Καλά να πάθουν, αφού ήρθαν στην Ελλάδα απρόσκλητοι”.

Ανακοίνωση χειρόγραφη στην ΒΙΑΛ στις 31/7/20 επιβάλει την χρήση μάσκας παντού. Χωρίς ωστόσο να παρέχει μάσκες στους “φιλοξενούμενους”. Τους ζητούν να ακολουθήσουν τα μέτρα προστασίας, όπως αποστάσεις, ενώ κάθε μέρα για το φαγητό περιμένουν στην σειρά εκατοντάδες άτομα για ώρες. Τους ζητούν να πλένονται “σχολαστικά” ενώ το σαπούνι στις τουαλέτες σπάνιο, το αντισηπτικό σπανιότερο. Δεν τους παρέχει αυτά τα είδη η ΒΙΑΛ αλλά δεν τους αφήνουν να βγουν εκτός καταυλισμού για να αγοράσουν.

Ιατρική περίθαλψη βασική! Ένας γιατρός για 4.500 άτομα. Μια εθελοντική ιατρική ομάδα προσπαθεί να καλύψει τα κενά με λίγους εθελοντές. Οι ασθενείς που είναι θετικοί στον κοροναϊό ζουν κλεισμένοι σε συνθήκες μεσαίωνα χωρίς επαρκή ιατρική φροντίδα, χωρίς τρεχούμενο νερό. Σχέδιο εάν νοσήσουν περισσότεροι δεν υπάρχει. Συνθήκες τρίτου κόσμου, συνθήκες ντροπής για τη χώρα.

Οι δε εργαζόμενοι στη ΒΙΑΛ αποτρέπονται να κάνουν το τεστ κορονοϊού, ενίοτε απειλούνται εμμέσως, ο δε ΕΟΔΥ είναι πρακτικά ανύπαρκτος όπως και το υπουργείο μετανάστευσης που μόνο απευθείας αναθέσεις ξέρει να κάνει.

Και δεν είναι ότι δεν υπήρχε ο χρόνος η το χρήμα για να οργανωθούν και να βελτιωθούν όλα αυτά. Είναι που το όλο ζήτημα της δημιουργίας της ΒΙΑΛ ήταν από την αρχή προβληματικό. Και δεν έγινε καμία γενναία ενέργεια όλα αυτά τα χρόνια να σταματήσει το κακό! Και να που φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Μια υγειονομική βόμβα για την οποία μόνο οι πρόσφυγες ΔΕΝ ευθύνονται.

Θα ήταν έτσι τα πράγματα αν οι 4.500 άνθρωποι ήταν μοιρασμένοι σε μικρές δομές φιλοξενίας; Αν έμεναν σε σπίτια και σε διαμερίσματα; Φυσικά και όχι!

Το άμεσο ζητούμενο τώρα εν μέσω πανδημίας είναι η προστασία του προσφυγικού πληθυσμού όπως και όλων των κατοίκων του νησιού, η οποία είναι ανεπαρκής. Πράγμα όμως που όπως φαίνεται δεν ενδιαφέρει καθόλου τις αρχές του τόπου, δήμαρχο και περιφερειάρχη, αλλά ούτε και την κυβέρνηση!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜερομήνια, Αύγουστος ’20- Ιούλιος ’21, γράφει ο Χαρ. Σαχτούρης
Επόμενο άρθροΑνδρέας Μιχαηλίδης για “ενημέρωση” υπουργού Υγείας στη Βουλή για πορεία πανδημίας