Αρχική Απόψεις Aρθρα Αλληλέγγυοι Χίου: όχι στην κατασκευή οποιαδήποτε νέας δομής – στρατοπέδου συγκέντρωσης

Αλληλέγγυοι Χίου: όχι στην κατασκευή οποιαδήποτε νέας δομής – στρατοπέδου συγκέντρωσης

96

Ας μην αφήσουμε τους άλλους να καθορίζουν τις ζωές μας, τον τόπο και το μέλλον.

Με τον πλέον αυταρχικό τρόπο, ο εκφραστής της κυβερνητικής πολιτικής Μηταράκης, βαρύγδουπα, ανακοινώνει την απόφαση για την κατασκευή νέας δομής στη περιοχή Θόλος της Χίου.

«Ας εξασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων….» τονίζει, εκμεταλλευόμενος τον φόβο απέναντι στους πρόσφυγες, φόβο που ο ίδιος και η πολιτική που υπηρετεί έχει δημιουργήσει, εξ ονόματός μας, αυτός που ακόμη συγγνώμη δεν έχει ζητήσει για το μπάχαλο με τα ΜΑΤ, που είχε κουβαλήσει στο νησί. Με τον δήμαρχο να λέει ότι δεν γνώριζε την πρόθεση του Χιώτη υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και με αρχηγούς και μέλη παρατάξεων, που μπήκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο πατώντας στο προσφυγικό, εκμεταλλευόμενοι και αυτοί τον φόβο των πολιτών της Χίου, για ακόμα μια φορά οι Χιώτες βρισκόμαστε προ τετελεσμένων αποφάσεων.

Ως αλληλέγγυοι Χίου, έχουμε ταχθεί υπέρ της αξιοπρεπούς διαβίωσης των προσφύγων, είμαστε ενάντια στην κατασκευή οποιαδήποτε νέας δομής – στρατοπέδου συγκέντρωσης. Η νέα δομή που σχεδιάζουν θα είναι μία ακόμα φυλακή.  Με απαγόρευση εισόδου και εξόδου, με παιδιά που δεν θα έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σχολείο, με όλους τους ανθρώπους αυτούς απομονωμένους από την κοινωνία.  Είμαστε σίγουροι ότι η νέα δομή θα είναι μια  χειρότερη κατάσταση από το στρατόπεδο του Καρά Τεπέ και της ΒΙΑΛ. Η υπόσχεση για την ολιγόμηνη διαμονή των ανθρώπων,  που η κυβέρνηση διαφημίζει, δεν έχει αντίκρισμα γιατί ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που αν και έχουν πάρει άσυλο  περιμένουν για μήνες να τους βγάλουν δακτυλικά αποτυπώματα και ακόμα και άλλο διάστημα για να πάρουν τα διαβατήρια τους. Αυτές όλες οι καθυστερήσεις γίνονται εσκεμμένα για να μείνουν οι πρόσφυγες στην κυριολεξία ανυπεράσπιστοι στους δρόμους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Βρισκόμαστε απέναντι στις ακραίες φασιστικές φωνές – απογόνους ωστόσο προσφύγων και γονείς μεταναστών – που μοναδικό τους μέλημα είναι μακριά από μας οι πρόσφυγες και όπου θέλουν ας πάνε.

  • Πρέπει να σταματήσει τώρα ο απαράδεκτος εγκλωβισμός προσφύγων στα νησιά.
  • Πρέπει να μη γίνει καμία νέα δομή στα νησιά μας.
  • Πρέπει άμεσα να κλείσει η ΒΙΑΛ.
  • Πρέπει οι πρόσφυγες να διαμείνουν σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες και να τους χορηγηθούν τα έγγραφα για να πάνε στις χώρες προορισμού τους.
  • Πρέπει όσοι πρόσφυγες επιθυμούν να ενσωματωθούν και να μείνουν στο νησί και στη χώρα.

Αλληλέγγυοι Χίου

2 Φλεβάρη 2021