Αρχική Απόψεις Aρθρα Άλυτα τα θέματα των Α.με.Α, του Ν. Ροδίτη

Άλυτα τα θέματα των Α.με.Α, του Ν. Ροδίτη

73

Άλλο ένα… «μνημόσυνο» είχαμε την Τρίτη που μας πέρασε…
Και αυτό γιατί έχουμε κουραστεί πια να αναφερόμαστε στα ίδια πράγματα κάθε χρόνο…
Απόδειξη πως μόνο από τα αντιαναπηρικά προαπαιτούμενα της 4ης Αξιολόγησης, προβλέπονται μαζικές περικοπές στις δαπάνες για την Πρόνοια, τις θεραπείες, τα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας.
Δείγμα αυτών των περικοπών προβλέπονται στο προϋπολογισμό για το 2020 που μειώνει τις δαπάνες για τα αναπηρικά επιδόματα κατά 173 εκ. και συνολικά για την Πρόνοια κατά 400 εκατομμύρια. Ωστόσο όμως Κάθε μέρα είναι μέρα αγώνα και διεκδίκησης για τα αυτονόητα για τα άτομα με αναπηρία.

του Νίκου Ροδίτη
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙ, 07/12/2019

Η 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, για την Περιφερειακή Ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία Βορείου Αιγαίου, αποτελεί, “ημέρα διαμαρτυρίας και κοινωνικού ελέγχου, είναι ημέρα απολογισμού και ολοκλήρωσης ενός ακόμα χρόνου αγώνων και αγωνίας για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, που για πολλά άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους δεν είναι καθόλου εύκολη”, είπε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Σοφία Μιχάλα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
Η κ. Μιχάλα σημείωσε ότι τα προβλήματα των ΑμεΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου είναι κοινά και παραμένουν παρά τις προσπάθειες και παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της πολιτείας για την επίλυση τους. Ένα από αυτό που παραμένει σε εκκρεμότητα και δεν προχώρησε καθόλου είναι, η απογραφή των ΑμεΑ στο Βόρειο Αιγαίο έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει ένα σωστός σχεδιασμός για τη στελέχωση ιατρικών και άλλων υπηρεσιών προς αυτά αλλά και για να αναδειχθεί το μεγάλο θέμα της μεγάλης διαρροής παιδιών με αναπηρία που δεν πάνε σχολείο και θα αναζητήσει τα αίτια, που όπως όλοι έχουμε αντιληφθεί είναι η κακή ενημέρωση των γονέων, το ακατάλληλο σχολικό περιβάλλον στο κτιριακό. Η μη κάλυψη της μεταφοράς των παιδιών στο σχολείο και η ελλιπής στελέχωση του προσωπικού, με δασκάλους και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και Ε.Β.Π. Παράλληλα ο Ομοσπονδία ζητά. Τη σωστή λειτουργία των Κ.Ε.Φ.Ι.Α.Π. (πρώην Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ.) Τα οποία έχουν περιέλθει στη διοίκηση των γενικών νοσοκομείων, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις να τα αποψιλώσουν, αποσπώντας το προσωπικό που χρειάζονταν, όπως σε αυτό της Σάμου που πήραν την μοναδική γιατρό (παιδίατρο) και τον διοικητικό υπάλληλο χωρίς να αντικατασταθούν, την δημιουργία ΚΕΠΑ σε Λήμνο και Ικαρία και τη στελέχωση του ΕΚΑΒ σε όλα τα νησιά.

Ενώ ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, ο κ. Δ. Κουτσούμπας δήλωσε: «Όλες τις μέρες του χρόνου, και όχι μόνο σήμερα, το μυαλό και η καρδιά μας βρίσκεται στους συνανθρώπους μας με αναπηρία, στους χρόνια πάσχοντες και στις οικογένειές τους. Δυναμώνουμε την πάλη μας για να εμποδιστούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, να ανοίξει ο δρόμος για μια ανάπτυξη που οι τεράστιες κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι πολυάριθμοι εξειδικευμένοι επιστήμονες θα αξιοποιούνται σε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας, πρόνοιας και ειδικής αγωγής δημόσιο και δωρεάν για όλους. Για να πάψουν οι ανάγκες των αναπήρων να αποτελούν ατομική υπόθεση και δυσβάστακτο για τις οικογένειες εμπόρευμα».

Πηγή: astraparis.gr
Νίκος Ροδίτης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧριστούγεννα και ναυτικοί- Η ανατομία μιας διαφήμισης, του Μ. Σκούφαλου
Επόμενο άρθροΠροσφυγικό: Φύγε κακό από μένα, πήγαινε στο γείτονα, του Γ. Νομικού