Αρχική Νέα Τοπικά Ανάδειξη της Ναυτοσύνης των Ψαρών- Δωρεά ομοιώματος Θ/Τ “Γ. ΑΒΕΡΩΦ”

Ανάδειξη της Ναυτοσύνης των Ψαρών- Δωρεά ομοιώματος Θ/Τ “Γ. ΑΒΕΡΩΦ”

126

Ένα oμοίωμα του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ» πρόσφερε το Ιδρυμα “Μαρία Τσάκος” στο Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Ψαρά, το πρωί της Πέμπτης 16/9, παρουσία εκπροσώπων της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θρησκευτικής, δικαστικής και στρατιωτικής ηγεσίας προσφέρθηκε το ακριβές ομοίωμα του θρυλικού θωρηκτού, που απελευθέρωσε το νησί στα 1912.

Πρόκειται για το 3ο κατά σειρά ομοίωμα, που δωρίζεται (μετά τη Χίο και τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου), από τα συνολικά 8, τα οποία θα παραδώσει το Ίδρυμα σε νησιά, που απελευθερώθηκαν από το θωρηκτό “Γ. ΑΒΕΡΩΦ”.

Στην κεντρική πλατεία του νησιού, παρουσία των κατοίκων και με τη συμμετοχή των μαθητών των σχολείων, ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος, αναφέρθηκε στη σημασία της δωρεάς, αναδεικνύοντας παράλληλα τη συμβολή των Ψαρών στην Επανάσταση του 1821.
Προηγήθηκε Δοξολογία, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Η Ναυτοσύνη των Ψαρών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία της Τζελίνας Χαρλαύτη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης- Διευθύντρια Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, η οποία ανέδειξε τη ναυτοσύνη των Ψαρών.
” Το Ολοκαύτωμα του νησιού το 1824, πέρασε ίσως σε 2η θέση τη ναυτοσύνη των Ψαρών, που πριν την επανάσταση ήταν η 3η μεγάλη ναυτική δύναμη μετά την Υδρα και το Γαλαξίδι με 80 εμπορικά ιστιοφόρα σκάφη”, σημείωσε η κα Χαρλαύτη.

“(…)Έλαβε μέρος στην Επανάσταση, στελεχώνοντας τον πολεμικό στόλο και ασκώντας καταδρομικές επιχειρήσεις, αλλά και με το εμπόριο στις εμπόλεμες περιοχές.
Μετά την καταστροφή, οι ψαριανοί, διαχύθηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εγκαταστάθηκαν στη Σύρο και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε καραβοκύρηδες και ναυτικούς ψαριανούς, η μεγάλη ανάπτυξη της ναυτιλίας στη Σύρο.
Στο μεσοπόλεμο εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά, αποτελώντας την καρδιά του Πειραϊκού shipping.
Σήμερα υπάρχουν εξαιρετικοί ναυτικοί. Η Ψαριανή ναυτοσύνη υπάρχει και χρειάζεται να της δώσουμε μεγαλύτερη σημασία”, τόνισε η Τζελίνα Χαρλαύτη.

Οι νέοι να έρθουν στη θάλασσα

“Η ναυτοσύνη, περνά από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά, από κόμπο σε κόμπο, από κάβο σε κάβο. Οι άνθρωποι, οι ναυτικοί μας λιγοστεύουν… Να κάνουμε προσπάθεια να έρθουν οι νέοι στη θάλασσα”, τόνισε στο χαιρετισμό του ο ιδρυτής του ιδρύματος “Μαρία Τσάκος”, εφοπλιστής κος Παναγιώτης Τσάκος, ανταλλάσσοντας παράλληλα θύμησες από τα Ψαρά, με τους ψαριανούς κατοίκους, που βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία του νησιού.

Τέλος έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ομοιώματος του σκάφους, που έχει μήκος 5,4 μέτρα και η αντιγραφή των σχεδίων έχει εγκριθεί από το Αρχηγείο του πολεμικού Ναυτικού, από τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο και τον υποναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού Στέλιο Κωστάλα, που εκπροσώπησε το ΓΕΝ στην εκδήλωση.

Σειρά έχει η ψαριανή “γαλιότα”

Το ομοίωμα του “Αβέρωφ” θα κοσμεί πλέον την Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο “Κονάκι” το παλιό Ναυτικό Επιμελητήριο του νησιού, που έχτισε ο Νικολής Αποστολής.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Κώστας Βρατσάνος, η δωρεά θα δώσει την αφορμή για να κάνει ο Δήμος ένα αντίγραφο της ψαριανής “γαλιότας”, του χαρακτηριστικού σκάφους που από τους προεπαναστατικούς χρόνους είχαν τα Ψαρά.
Τέλος ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος μετά το πέρας της Δοξολογίας, ανακοίνωσε ότι το ημερολόγιο του 2022 της Μητρόπολης θα είναι αφιερωμένο στη θεοσέβεια και φιλοπατρία του Κωνσταντή Κανάρη.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ertnews.gr

 

Διαφήμιση