Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου, προβολή ντοκιμαντέρ στο...

Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου, προβολή ντοκιμαντέρ στο Μουσείο Μαστίχας

34

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του πρωτοπόρου συνθέτη Γιάννη Χρήστου, προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ του Κωστή Ζουλιάτη με τίτλο: «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)».
Η προβολή θα γίνει την Τετάρτη 5/8 στις 9.00 μ.μ. στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.


Μέσα από σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και συνεντεύξεις με σχεδόν όλο τον καλλιτεχνικό και φιλικό κύκλο του συνθέτη, ο σκηνοθέτης προσπαθεί να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα αυτού του μεγάλου στοχαστή της τέχνης, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για τις μεγάλες στιγμές – ορόσημα που πολλές φορές επισκιάζονται από ιστορικές συγκυρίες.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Γιάννης Χρήστου είχε ιδιαίτερη σχέση με το νησί της Χίου, αφού το Κοντάρι αποτέλεσε τόπο μόνιμης κατοικίας του μετά την Αίγυπτο, καθώς η σύζυγός του, Σία Χωρέμη, ήταν κόρη του μεγάλου ευεργέτη του νησιού, Γεώργιου Ι. Χωρέμη. Πλέον, το αείμνηστο ζευγάρι που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα τον Ιανουάριο του 1970, αναπαύεται στη χιώτικη γη. Προς τιμή του συνθέτη, μάλιστα, δόθηκε το όνομά του στον μεγάλο δρόμο παραπλεύρως του αεροδρομίου της Χίου, όπου βρίσκεται και το σπίτι που έζησε.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.