Αρχική Νέα Τοπικά Ανταρσία στο Αιγαίο: Αναπτυξιακός σχεδιασμός για τα κέρδη του Κεφαλαίου

Ανταρσία στο Αιγαίο: Αναπτυξιακός σχεδιασμός για τα κέρδη του Κεφαλαίου

40

“Η πρώτη διερευνητική συζήτηση για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης μεταξύ των επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων έδειξε τα όρια αυτού του προγραμματισμού αλλά και τις προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής των κ. Μουτζούρη – Χριστόφα”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ- Αντικαπιταλιστική Αριστερά.
“Πρόκειται για μια διαδικασία που προφανή στόχο έχει να οδηγήσει σε αύξηση των κερδών του Κεφαλαίου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με παράλληλη δραματική αύξηση της φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα αλλά και εντατικοποίηση της καταστροφής του περιβάλλοντος.
Το πρώτο βασικό στοιχείο του σχεδιασμού αυτού, ο οποίος και ξεκίνησε ήδη να εκπονείται από την κυβέρνηση, κι όχι από την Περιφερειακή Αρχή, είναι ότι αγνοεί τα νέα δεδομένα που δημιουργούν:
1) Η παγκόσμια υγειονομική κρίση με την εξάπλωση του ιού Κόβιντ19.
2) Η όλο και πιο βαθιά κρίση του Καπιταλισμού.
3) Οι αλλαγές στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή από τις νέες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις.
4) Η κλιματική αλλαγή και η επιτακτική ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και υδάτινων αποθεμάτων.
Το δεύτερο βασικό στοιχείο σε όλα τα Περιφερειακά Προγράμματα Ανάπτυξης είναι ότι ακολουθούν τις νόρμες του σχεδιασμού της Ε.Ε. και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης που εκπονεί η ελληνική κυβέρνηση.
Κατά συνέπειαν όσο ευρεία διαβούλευση και να γίνει (όπως φαίνεται να επιδιώκει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Π. Χριστόφας), τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ήδη προσδιοριστεί και προκαθοριστεί και δεν πρόκειται να αλλάξουν. Πόσο δε μάλλον όταν ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Π. Κουφέλος έκανε σαφές – κατά την διερευνητική συζήτηση – πως πέραν από το τι θα προκύψει από την διαβούλευση η παράταξη του θα προωθήσει τις δικές της θέσεις στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

“Από εκεί και πέρα είναι φανερό ότι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με ετήσιο ΑΕΠ 2.480 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2017 ΕΛΣΤΑΤ), ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα με χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ (20 εκατ. ευρώ ανά έτος) δεν μπορεί να οδηγήσει ούτε στην ουσιαστική ανάπτυξη, πόσο δε μάλλον στην αλλαγή της παραγωγικής κατεύθυνσης. Γι’ αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση στην σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν βάζει ως στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας – ούτε καν κάποιων περιφερειών αυτής – ούτε φυσικά ανοίγει το κεφαλαιώδες ζήτημα της δίκαιης κατανομής αλλά και ισότιμης πρόσβασης στην εργασία σε όλα τα πληθυσμιακά στρώματα.

“Ακόμη κι εάν στα 100 εκατ. ευρώ του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης προστεθούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ, οι μειωμένοι πόροι της ΚΑΠ και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης (όταν αυτοί θα είναι διαθέσιμοι) δεν πρόκειται να υπάρξει μια τέτοια ανάπτυξη που θα βελτιώνει το εισόδημα και την ζωή της εργαζόμενης πλειοψηφίας των κατοίκων των νησιών μας. Διότι το σύνολο των πόρων είναι ανεπαρκές και γιατί χρησιμοποιείται σε έργα και δράσεις που οδηγούν σε αύξηση των κερδών του Κεφαλαίου κι όχι στην κάλυψη των πραγματικά λαϊκών αναγκών.

‘Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά θα δώσει την μάχη, μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, μαζί με τις άλλες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, το λαϊκό και εργατικό κίνημα, για ένα αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και θα αυξάνει το εισόδημα της εργαζόμενης πλειοψηφίας των κατοίκων των νησιών του βορείου Αιγαίου”, καταλήγει το δελτίο τύπου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα υπηρεσίες delivery super market & mini market
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Αν. Μιχαηλίδη με Αντιπεριφερειάρχη Π. Μπουγδάνο