Αρχική Νέα Τοπικά Αντιδράσεις Δημοτικών Παρατάξεων για το βιολογικό καθαρισμό Βολισσού Χίου

Αντιδράσεις Δημοτικών Παρατάξεων για το βιολογικό καθαρισμό Βολισσού Χίου

66

Την έντονη αντίδρασή της εκφράζουν οι δημοτικές παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου» και «Χίος Μπροστά» στην επιστολή του προέδρου της ΔΕΥΑΝΧ προς το τοπικό Συμβούλιο Βολισσού για το θέμα του βιολογικού καθαρισμού.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ Βασίλης Μυριαγκός, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που μπορεί να γεννηθούν αν γίνει αποδεκτή η πρόταση για χωροθέτηση του βιολογικού σταθμού εκεί που προτείνει το Τοπικό Συμβούλιο (επιπλέον χρηματοδότηση, συμπλήρωση μελέτης, πιθανές απαλλοτριώσεις, υψηλότερα τέλη χρήσης), προτείνει αντί της ΔΕΥΑΝΧ, να αναλάβει το Τοπικό Συμβούλιο την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για το έργο.

Σε ανακοίνωσή της η ΛΑΣ, αφού θέτει το ερώτημα κατά πόσο το τοπικό συμβούλιο έχει αυτό το δικαίωμα να αναλάβει το έργο και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝΧ να παραχωρήσει μια τέτοια αρμοδιότητα, ζητά και πάλι να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ένα βήμα πιο πέρα πάει το θέμα η δημοτική παράταξη «ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ», σημειώνοντας χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της «Όποιος δεν μπορεί παραιτείται», ενώ ζητά από το Δήμαρχο Χίου να πάρει ξεκάθαρη θέση για το αν συμφωνεί «με τα απαράδεκτα που καταγράφονται στην επιστολή και τους «εξυπνακισμούς» απέναντι στους κατοίκους; Εάν ναι τότε ταυτίζεται με αυτές τις προσβλητικές ενέργειες, εάν όχι ας ζητήσει από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ να παραιτηθεί».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

28 Οκτωβρίου 2020

ΛΑΣ Δ. ΧΙΟΥ:
Απάντηση  στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ για τον Βιολογικό καθαρισμό Βολισσού.

«…Όλα τα έργα ανήκουν στους δημότες μας και αυτό οφείλουμε να κάνουμε και να τους υπηρετούμε.»

Αυτή είναι η πρόταση με την οποία κλείνει  μια επιστολή  προς τους κατοίκους της Βολισσού  και του τοπικού συμβουλίου της ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ και μπορεί να πει ο καθένας  έχει απόλυτο δίκιο. Ο Δήμος και οι υπηρεσίες του, τα ν.π. και οι επιχειρήσεις του  οφείλουν να λειτουργούν για το συμφέρον  των πολιτών.

Όποιος λοιπόν διαβάσει την κατακλείδα της επιστολής μόνο, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει. Αν όμως διαβάσει όλο το κείμενο βρίσκεται μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη: ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ απευθυνόμενος στο Τοπικό Συμβούλιο και τους κατοίκους της Βολισσού μοιάζει να απευθύνεται   σε παιδιά που  παράκουσαν τις εντολές του και τα νουθετεί.

Με  εγωιστική αυθάδεια επιχειρεί να αποδομήσει ένα έργο, σαν την Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων  Βολισσού προτείνοντας  στο Τ.Σ  να αναλάβει την περαιτέρω διαδικασία μελέτης και υλοποίησης του έργου του βιολογικού καθαρισμού!

Είναι γνωστό ότι συνηθίζει ο πρόεδρος  να ακολουθεί και να υπηρετεί τον νόμο πάντα και αυτό επικαλείται πολλάκις μέσα από τις γραμμές αυτής της επιστολής. Οπότε εγείρονται εύλογα ερωτήματα, στα οποία τον καλούμε να απαντήσει:

Είναι νόμιμο, κ. πρόεδρε,  να εκχωρείτε τις ευθύνες που έχετε αναλάβει  σε ένα Τοπικό Συμβούλιο;

Είναι νόμιμο να ζητάτε από το Τοπικό Συμβούλιο να βρει πιστώσεις  για την υλοποίηση του έργου;

Επιτρέπεται να αποφασίζετε μόνος  σας  για τέτοιες ενέργειες, αγνοώντας το Διοικητικό Συμβούλιο και τις υπηρεσίες σας;

Είναι δυνατό το Τοπικό Συμβούλιο να  τρέξει ένα έργο ΕΣΠΑ ή οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος; Τι λέει για αυτή σας την ιδέα η νομοθεσία που επικαλείστε;

Κύριε Πρόεδρε, με την επιστολή σας αυτή, προκαλείτε, εκβιάζετε και εμπαίζετε ένα ολόκληρο  χωριό – και μαζί όλες τις κοινότητες του νησιού, αφού όλες εξαρτώνται από την δημοτική αρχή, σύμφωνα με τον νόμο. Και αυτό γιατί τυχαίνει να μην συμφωνούν μαζί σας  και με το σχεδιασμό που έχετε εκπονήσει.

Το θέμα της υλοποίησης της ΜΕΛ Βολισσού  και η διαφωνία με τους κατοίκους είναι γνωστό από το καλοκαίρι.

Ποιες ήταν οι ενέργειες σας ;

Ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση. Τι κάνατε για αυτό; Διερευνήσατε περαιτέρω από τα γνωστά; Φέρατε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Δώσατε εντολή να μελετηθεί η πρόταση των κατοίκων της Βολισσού ώστε να κοστολογήσετε την διαφορά που προκύπτει;

Ως Λαϊκή Συσπείρωση ζητήσαμε να  συζητηθεί  το θέμα του βιολογικού της Βολισσού ,  με την από 12/10/20 επιστολή μας προς τον πρόεδρο  του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος δεν το  θεώρησε μείζον και  το απέκλεισε.

Εσείς εμμένετε  στην αρχική σας θέση, θεωρώντας ότι κατέχετε  το  αλάθητο.

Αυτή η απόλυτη και αντιδημοκρατική στάση και λειτουργία – τόσο η δική σας, όσο και της Δ.Α. – δεν πείθουν κανέναν πλέον ότι αντιλαμβάνεστε το ρόλο σας ως υπηρεσία προς τους πολίτες, και είναι λυπηρό γιατί τα προβλήματα των κοινοτήτων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από συνεργασία, διάλογο και σύνθεση – έναν δρόμο που, παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις σας, δεν επιλέγετε να ακουλουθήσετε.

Από το Γραφείο τύπου της ΛΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ
Όποιος δεν μπορεί παραιτείται.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ από τη μια επιχειρεί να εκβιάσει τους κατοίκους της Βολισσού σχετικά με το θέμα της χωροθέτησης του βιολογικού.
Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του τη γνώμη τους που διατυπώθηκε στην λαική συνέλευση και είναι και τεχνικά αποδεκτή.
Από την άλλη προσπαθώντας να εκβιάσει το Τοπικό Συμβούλιο της κοινότητας ,«αδειάζει» και εκθέτει το ΔΣ της επιχείρησης , με μια πρωτοφανούς ύφους και περιεχομένου επιστολή προς τους αιρετούς Βολισσού.
Ο κος Μυριαγκός σε λιγότερο από μια εβδομάδα έχει αποδείξει ή ότι δεν γνωρίζει η ότι δεν μπορεί.
Ο κος Δήμαρχος συμφωνεί με τα απαράδεκτα που καταγράφονται στην επιστολή και τους «εξυπνακισμούς» απέναντι στους κατοίκους; Εάν ναι τότε ταυτίζεται με αυτές τις προσβλητικές ενέργειες, εάν όχι ας ζητήσει από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ να παραιτηθεί.