Αρχική Green Life Διαδρομές Γιάννης Αργυράκης, ο Κεράς των Θυμιανών του Γ. Νύκτα

Γιάννης Αργυράκης, ο Κεράς των Θυμιανών του Γ. Νύκτα

402

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ 1932-2000
( Ο Κεράς των Θυμιανών)

Στην κατοχή σε ηλικία οκτώ ετών η πείνα και ο φόβος των κατακτητών ανάγκασαν τον κυρ Γιάννη και την οικογένεια του να μπουν σε μια βάρκα και να περάσουν απέναντι στα Τουρκικά παράλια.
Κατέληξαν στην Κύπρο όπου τους φιλοξένησε κάποιος που έφτιαχνε κεριά. Δούλεψε μαζί του και εκεί έμαθε πολύ καλά την τέχνη του κεριού.
Το 1960 άνοιξε στα Θυμιανά μαγαζί και έφτιαχνε κεριά, λαμπάδες, μπομπονιέρες, καθώς και μια πολύ ωραία παραδοσιακή σουμάδα φτιαγμένη από τον ίδιο στη φουφού.
Εκθέματα και εργαλεία της δουλειάς του υπάρχουν σήμερα στο λαογραφικό μουσείο Καλλιμασιάς σε χώρο που φέρει το όνομα του. Καλοσυνάτος και καλοκάγαθος άνθρωπος ο κυρ Γιάννης βοηθούσε πάντα τους συγχωριανούς του σε ότι του ζητούσαν και ειδικά σε χειρωνακτικές δουλειές μια και ήταν πολύ δυναμικός άνθρωπος. “Μασίστα” τον έλεγαν στα Θυμιανά και ήταν πολύ αγαπητός σε όλους.
Σε κανέναν δεν χαλούσε χατίρι ο κυρ Γιάννης. Οι κατά καιρούς βοηθοί του και οι νεαροί εκείνης της εποχής τον θυμούνται για την καλοσύνη του και για τα λουκουμάκια που τους κερνούσε.
Ο αναπάντεχος χαμός του το 2000 σε σχετικά μικρή ηλικία άφησε ένα μεγάλο κενό στο χωριό του τα Θυμιανά. Όλοι λυπήθηκαν για τον δικό τους καλό άνθρωπο με το χαμόγελο και τα χωρατά του που έφυγε τόσο ξαφνικά.
Στη μνήμη όλων όσων τον γνώρισαν θα υπάρχει πάντα η μορφή και το ήθος του μακαρίτη του κυρ Γιάννη του κερά.

Γιώργος Νύκτας
giorgosnuktas@hotmail.com