Αρχική Νέα Τοπικά Αθώοι οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Χίου για τους στύλους φωτισμού

Αθώοι οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Χίου για τους στύλους φωτισμού

194

Αθώους κήρυξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου τους δύο υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Χίου (τον αναπληρωτή διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών και το διευθυντή προμηθειών) από όλες τις κατηγορίες. Οι δύο υπάλληλοι στα πλαίσια του αυτοφώρου οδηγήθηκαν σε δίκη για το θέμα των φωτιστικών στύλων στο περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου της Περιφέρειας. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν για την απόφαση τόσο συγγενικά τους πρόσωπα όσο και συνάδελφοί τους, που υπομονετικά παρακολούθησαν την πολύωρη ακροαματική διαδικασία.
Όπως φάνηκε από την ακροαματική διαδικασία στο έγγραφο με το οποίο ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου επισήμανε ότι έλειπαν τα καπάκια από τους φωτιστικούς στύλους και ζητούσε τη μέριμνα της υπηρεσίας για την αποφυγή κινδύνων, και για το οποίο έλαβε γνώση η Εισαγγελία Χίου, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής για την ασφάλεια των πολιτών. Αν και η έλλειψη καπακιών δεν σημαίνει και άμεσος κίνδυνος, σύμφωνα με τους μάρτυρες και τους κατηγορούμενους, διεκόπη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος γιατί αυτό λέει η κοινή λογική, όπως είπαν σε ερώτηση του Εισαγγελέα.
Ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε από την πλευρά του, την ενοχή των δύο υπαλλήλων για το αδίκημα της βλάβης από την οποία προέκυπτε κίνδυνος και υποστηρίζοντας ότι εκ των υστέρων δόθηκε η απαιτούμενη επιμέλεια.
Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης επισήμαναν ότι έπραξαν τα δέοντα, και ότι όπως φάνηκε από τις καταθέσεις των μαρτύρων και χωρίς το καπάκι που έλειπε τα καλώδια προφυλάσσονται και ότι δεν είναι εύκολο να τραβηχτούν, τα φώτα λειτουργούν μόνο νυχτερινές ώρες με χρονοδιακόπτη και ότι υπάρχει ρελές ασφαλείας σε περίπτωση βραχυκυκλώματος. Μάλιστα και οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης αναρωτήθηκαν γιατί να μην είναι στο εδώλιο του κατηγορούμενου και ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου με τις ίδιες κατηγορίες, αν θεωρηθεί ότι οι υπάλληλοι δεν αντέδρασαν σωστά στο επείγον έγγραφο που έλαβαν λίγο πριν το τέλος του ωραρίου της Παρασκευής και ενώ ήδη είχε λήξει το ωράριο του αναπληρωτή διευθυντή των Τεχνικών Εργων και είχε αποχωρήσει από την υπηρεσία.
Από τη διαδικασία αναδείχθηκαν πάντως και τα προβλήματα του δημοσίου τομέα, που έχει να κάνει με την μακρόχρονη διαδικασία προμήθειας υλικών, την έλλειψη προσωπικού και τεχνητών σε φορείς όπως η Περιφέρεια που θα επέτρεπαν την τακτική επιθεώρηση έργων είτε πρόκειται για φωτιστικά σώματα είτε ακόμα για τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: voreioaigaio.ert.gr