Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Χιακή Συμπολιτεία- Ημερίδα Δήμου Χίου για την καύση: μονόλογος για χειροκροτητές

Χιακή Συμπολιτεία- Ημερίδα Δήμου Χίου για την καύση: μονόλογος για χειροκροτητές

85

“Μονόλογο επιθυμούσε να κάνει η Δημοτική Αρχή Βουρνού στην ημερίδα προώθησης της ιδέας για καύση των σκουπιδιών. Φάνηκε από την επιλογή των ομιλητών, από την ώρα που επέλεξε να πραγματοποιήσει την ημερίδα (στη 1.30 το μεσημέρι),  από την αποστολή του προγράμματος της ημερίδας δυο μόλις μέρες πριν”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη της Χιακής Συμπολιτείας.

Μάλιστα σημειώνει τον εκνευρισμό που έφερε στον προσκεκλημένο πρώην βουλευτή των Πρασίνων της Γερμανίας η , και με πλούσιο βιογραφικό (μεταξύ άλλων, υπήρξε πρόεδρος της “παρέμβαση της Χιακής Συμπολιτείας και τα ερωτήματα που έθεσε, ενώ ο συντονιστής της ημερίδας, δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Αργυρός, μας επιτέθηκε λέγοντας ότι δεν πρέπει να μιλάμε αν δεν είμαστε επιστήμονες του αντικειμένου”.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

“Στην ημερίδα του δήμου Χίου για την «ενεργειακή αξιοποίηση», την καύση, δηλαδή, των απορριμμάτων, ήταν εμφανείς εξαρχής οι προθέσεις των διοργανωτών: οι προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν όλοι αναφανδόν υπέρ της καύσης.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρ’ ότι «η ημερίδα λόγω θεματολογίας έτυχε αποδοχής και τέθηκε υπό την αιγίδα» του, δεν βρήκε εκπρόσωπο να στείλει. Ελάχιστοι ήταν οι Χιώτες μέσα στην αίθουσα, η οποία ευτυχώς για τους διοργανωτές δεν ήταν εντελώς άδεια λόγω τον φοιτητών που την παρακολούθησαν. Σχολιάστηκε μάλιστα από τους ομιλητές ότι δεν βρίσκονται συχνά απέναντι σε «φιλικό» κοινό.

Τι μας είπαν λοιπόν επί της ουσίας οι προσκεκλημένοι εκ Γερμανίας ομιλητές; Ότι η θάλασσα μας είναι πολύ όμορφη και είναι κρίμα να τη γεμίζουμε με πλαστικά, ότι οι ΧΥΤΑ έχουν τεράστιο κόστος αποκατάστασης, ότι δεν πρόκειται να φτάσουμε ποτέ να ανακυκλώνουμε όσα υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν/κομποστοποιηθούν, οπότε η πιο συμφέρουσα λύση είναι η καύση των απορριμμάτων. Τέτοιες μικρές μονάδες για τις δικές μας ποσότητες απορριμμάτων δεν υπάρχουν βέβαια στη Γερμανία, εκτός από μια. Ωστόσο κανείς εκ των ομιλητών δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στο ερώτημα περί οικονομικής βιωσιμότητας μιας τέτοιας μικρής μονάδας, ερώτημα που έθεσε ακόμα και ένας εκ των ομιλητών.

Όσον αφορά την ασφάλεια, όλοι φάνηκαν να «κόβουν το κεφάλι τους» ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος αστοχίας. Έχουν ίσως ξεχάσει τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στο κέντρο της Βιέννης το 1987, αν και το συγκεκριμένο αποτελεί το αγαπημένο παράδειγμα τους. Η τεχνολογία έχει προοδεύσει και δεν αστοχεί, μας λένε. Ωστόσο, η ιστορία τους διαψεύδει, όσο κι αν προσπαθούν να την αποκρύψουν παρουσιάζοντας μόνο τα παραδείγματα που τους συμφέρουν.


Αξίζει να σημειωθεί δε ότι ο κ. Schlauch, πρώην βουλευτής των Πρασίνων, και με πλούσιο βιογραφικό (μεταξύ άλλων, υπήρξε πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής ενέργειας που διέθετε και πυρηνικά εργοστάσια, μέχρι σύμβουλος στον Οργανισμό Υποστήριξης και Προώθησης Επενδύσεων της Τουρκίας και επίτιμος Πρόξενος της Αλβανίας), εκνευρίστηκε σφόδρα με την παρέμβαση της Χιακής Συμπολιτείας και τα ερωτήματα που έθεσε, ενώ ο συντονιστής της ημερίδας, δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Αργυρός, μας επιτέθηκε λέγοντας ότι δεν πρέπει να μιλάμε αν δεν είμαστε επιστήμονες του αντικειμένου.
Προφανώς, έτσι ορίζει ο ίδιος το διάλογο με την κοινωνία.

Δυστυχώς, διάλογος δεν έγινε, αφού η κοινωνία αγνοήθηκε για άλλη μια φορά από τη Δημοτική Αρχή Βουρνού, αν και όπως προέκυψε ο διάλογος δεν ήταν εξαρχής ο στόχος της εκδήλωσης. Ο Δήμαρχος με αποκλειστικά δική του ευθύνη επιχειρεί να εγκλωβίσει ένα νησί σε επικίνδυνες ατραπούς που θα τις πληρώσουμε ακριβά και εμείς και τα παιδιά μας.

Χιακή Συμπολιτεία