Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Χιακή Συμπολιτεία: Όχι στο εργοστάσιο καύσης ελαίων, όχι στο έγκλημα σε βάρος...

Χιακή Συμπολιτεία: Όχι στο εργοστάσιο καύσης ελαίων, όχι στο έγκλημα σε βάρος της Λαγκάδας!

114

“Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που δεν πρέπει να προχωρήσει η δρομολογούμενη κατασκευή εργοστασίου καύσης φυσικών ελαίων/βιορευστών στην είσοδο της Λαγκάδας”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη της Χιακής Συμπολιτείας, που θα φέρει το θέμα εκτός ημερησίας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου.

“Εκφράζουμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, την αντίθεσή μας στην κατασκευή Εργοστασίου Καύσης Φυτικών Ελαίων/Βιορευστών στην εμβληματική περιοχή Καρυδάς στη Λαγκάδα, για τους ακόλουθους λόγους:
1. Η χωροθέτηση της Μονάδας Καύσης σε έναν τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (σημείο θέασης του μοναδικού κόλπου της Λαγκάδας) κακοποιεί βάναυσα το τοπίο και την αισθητική που χαίρονται κάτοικοι και επισκέπτες.
2. Υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για την παραχώρηση δημόσιας έκτασης 5 στρεμμάτων περίπου σε ιδιώτες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (δηλαδή την κυβέρνηση) παρά την τεκμηριωμένη αρνητική γνωμοδότηση της περιφερειακής περιβαλλοντικής υπηρεσίας.
3. Η καύση φυτικών ελαίων/βιορευστών εγείρει σοβαρότατες ανησυχίες για δυσοσμία, εκπομπή επικίνδυνων ρύπων κ.ά με δεδομένη μάλιστα την αδυναμία διενέργειας ελέγχων σε τοπικό επίπεδο.
4. Η αποδεδειγμένα μικρή ποσότητα φυτικών ελαίων σε τοπικό επίπεδο δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες μήπως με πρόσχημα την οικονομική βιωσιμότητα τελικά ετοιμάζεται μια μονάδα καύσης με εισαγόμενα απόβλητα. Κάτι τέτοιο σε νησιωτική περιοχή αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα!

Το όντως σημαντικό θέμα της διαχείρισης αποβλήτων (που περιλαμβάνουν και τα φυτικά έλαια/βιορευστά) πρέπει να εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό με δημόσιο διάλογο και έλεγχο. Γνώμονας πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος και όχι το κέρδος ή η αποκόμιση επιδοτήσεων με ανυπολόγιστο περιβαλλοντικό κόστος.

Η εκπόνηση αυτού του σχεδιασμού είναι βασική ευθύνη του Δήμου Χίου με την κοινωνία ενήμερη και παρούσα. Όχι μόνο δεν το έπραξε αυτό η δημοτική αρχή αλλά –όπως ως Χιακή Συμπολιτεία έχουμε καταγγείλει- πέρασε υφαρπάζοντας την ψήφο των δημοτικών συμβούλων, χωρίς διάλογο και ενημέρωση, και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΟΣΔΑ).

Η φύση, το τοπίο, το περιβάλλον κι η ζωή μας δεν είναι πόροι προς εκμετάλλευση για τον προσπορισμό κέρδους. Η «ανάπτυξη» με στόχο το κέρδος των μεγάλων συμφερόντων (υδρογονάνθρακες-εξορύξεις, βιομηχανικές ανεμογεννήτριες, καύση απορριμμάτων) πλήττει καίρια το ευαίσθητο περιβάλλον του Αιγαίου, την πολύτιμη φυσική και ιστορική κληρονομιά μας.

Οι τοπικές κοινότητες πρέπει να έχουν αποφασιστικό λόγο σ’ αυτά τα ζητήματα και όχι να αγνοούνται όπως γίνεται κατ’ επανάληψη από τις τοπικές και κυβερνητικές αρχές.

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες των συμπολιτών μας στη Λαγκάδα, μέσα από το τοπικό συμβούλιο και τις λαϊκές συνελεύσεις. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο τοπικό. Αφορά ολόκληρο το νησί και τη ζωή μας σ’ αυτό!

Η Χιακή Συμπολιτεία θα φέρει το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να πάρουν όλοι και όλες θέση.

Χιακή Συμπολιτεία”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠροσοχή στο πέταγμα των χαρταετών- οδηγίες από ΔΕΔΔΗΕ
Επόμενο άρθροΥπέκυψε στα τραύματά του ο 53χρονος Γιάννης Τομάζος από την Καλαμωτή