Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Χίος- χάρτης προσφύγων : 1623 πρόσφυγες-μετανάστες τέλη Μαρτίου, περισσότεροι οι Ιρακινοί

Χίος- χάρτης προσφύγων : 1623 πρόσφυγες-μετανάστες τέλη Μαρτίου, περισσότεροι οι Ιρακινοί

111

Μόλις 36 πρόσφυγες έφθασαν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, 25-31 Μαρτίου 2019, στη Χίο· σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο Γραφείου της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Χίο.
Ο αριθμός είναι μικρότερος από τις 70 αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του περασμένου έτους (41 αφίξεις).
Πάντως ο συνολικός αριθμός των προσφύγων- μεταναστών σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία φθάνουν τα 1.623 άτομα, εκ των οποίων 1.164 είναι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, τα 266 σε πρόγραμμα Στέγασης της Υπατης Αρμοστείας και 193 άτομα σε άλλη κατάσταση.
Σημαντικό στοιχείο για αυτή την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου ότι στις 5 μεγαλύτερες κοινότητες προσφύγων- μεταναστών δεν συγκαταλέγονται οι Σύριοι.

Δημογραφικά στοιχεία

Συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν ότι 20% είναι από το Ιράκ, 18% από το κράτος της Παλαιστίνης, 14% από το Αφγανιστάν και από 9% Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Σομαλία ενώ το υπόλοιπο 30% από άλλες χώρες.
Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι και πάλι άτομα που χρήζουν πολιτικού ασύλου.
Σε ότι αφορά τα ποσοστά σε φύλο και ηλικίες, το 57% είναι άντρες, 22% γυναίκες και στο υπόλοιπο 21% των παιδιών υπερισχύουν τα αγόρια με 11% (10% κορίτσια).

Αφίξεις στα νησιά
Σε ότι αφορά τα άλλα νησιά του Αιγαίου, την τελευταία εβδομάδα του Μάρτη συνολικά έφθασαν 322 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Λέσβο (268), 48 στα Δωδεκάνησα και 6 στη Σάμο.
Αναχωρήσεις προς την ενδοχώρα
Αυτήν την εβδομάδα, μετά τη σχετική έγκριση από τις αρχές, 74 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν από τα νησιά του Αιγαίου προς την ενδοχώρα.
Από αυτούς, οι 44 (59%) μεταφέρθηκαν – με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες – σε ανοικτές δομές υποδοχής / φιλοξενίας στην ενδοχώρα.
Συνολικά από 25 Φεβρουαρίου έως και 31 Μαρτίου αναχώρησαν από τα νησιά του Αιγαίου προς την ενδοχώρα 519 αιτούντες πολιτικό άσυλο.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:voreioaigaio.ert.gr