Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Χριστός Ανέστη- Ανάσταση με ρουκετοπόλεμο

Χριστός Ανέστη- Ανάσταση με ρουκετοπόλεμο

210

Αναστάσιμο μήνυμα με χιλιάδες ρουκέτες και φέτος στο Βροντάδο της Χίου.
Την ώρα του Χριστός Ανέστη τα συνεργεία των ρουκετατζήδων στην Παναγιά Ερειθιανή και Αγίου Μάρκου διασταύρωσαν τα πυρά τους, συνοδεύοντας το Αναστάσιμο μήνυμα.

Στη συνέχεια το άρθρο από την: voreioaigaio.ert.gr
Τα συνεργεία των ρουκετατζήδων, ετοιμάστηκαν πυρετωδώς από νωρίς το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.
Όταν το σκοτάδι έπεσε, οι δοκιμαστικές βολές αντικαταστάθηκαν με την… επίδειξη πυρός από τα συνεργεία της κάθε ενορίας.

Ο αριθμός των ρουκετών κυμάνθηκαν σύμφωνα με τους ρουκετατζήδες μεταξύ 12-15.000 συνολικά, αλλά με τους περιοίκους που θίγονται και αντιδρούν στον τρόπο που διεξάγεται το έθιμο να υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι και διπλάσια από τα νούμερα που λένε.
Παράπονα προφορικά μας κατατέθηκαν από ορισμένους κατοίκους, σημειώνοντας ότι για μια ακόμη χρονιά δεν κάνουν Ανάσταση… Περιμένοντας μια λύση, από Δήμο, Επιμελητήριο ακόμα και από τη Βουλή των Ελλήνων, που όλοι λένε ότι θα συζητηθεί την επομένη του ρουκετοπόλεμου και που μέχρι τώρα ξαναγίνεται στο νησί λίγες βδομάδες πριν το Πάσχα.

Λόγος για Πάσχα στη Χίο
Το έθιμο όμως αποτελεί πλέον αναγνωρίσιμο τουριστικό προϊόν. Επισκέπτες στη Χίο, και όχι μόνο από τη γείτονα Τουρκία που φέτος λόγω της αρνητικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας σε σχέση με το ΕΥΡΩ μειώθηκαν, έρχονται για να δουν τον ρουκετοπόλεμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου που έχοντας οδηγό τον εργαζόμενο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βρονταδούση Γιάννη Μπάκιτα, έμειναν στο νησί και απόλαυσαν τον ρουκετοπόλεμο από πλαγιές με ξεχωριστό θέαμα ενώ έζησαν τη δυναμική του, βρισκόμενοι λίγα εκατοστά από το πενταπλό σύρμα που προστάτευε την Παναγία Ερειθιανή.

Τις «ειδικές διαδρομές» στους λόφους της γύρω περιοχής επιλέγουν όλο και περισσότεροι επισκέπτες, ενώ οι πιο τολμηροί φτάνουν και δίπλα από τα συνεργεία. Με την ενορία του Αγίου Μάρκου να προσφέρει μεγαλύτερο θέαμα και… κάπνα! Πρέπει όμως να μεριμνήσει ο Δήμος Χίου, από την ώρα που άτυπα αναλαμβάνει τη διεξαγωγή του εθίμου με την προστασία των κατοικιών όπου τοποθετούνται πλέγματα, να δημιουργήσει ασφαλείς προσβάσεις από το δρόμο προς τα χωράφια ειδικά στην περιοχή της Παναγίας Ερειθιανής.

Και πλάνα από ψηλά

Αν τα δύο τελευταία χρόνια τα smart phones έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για απευθείας μετάδοση του ρουκετοπόλεμου, φέτος ήρθαν να προστεθούν και 3 τουλάχιστον drones που κατέγραψαν μοναδικές εικόνες από ψηλά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του εθίμου σε ετοιμότητα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντικών ομάδων (μεταξύ αυτών της εθελοντικής ομάδας ΟΜΙΚΡΟΝ που ξεκίνησε άλλωστε και από το Βροντάδο), όπου επενέβησαν άμεσα στις όποιες μικροεστίες πυρκαγιάς δημιουργήθηκαν.

Παρών και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις χρειάστηκε να κάνει μεταφορά στο νοσοκομείο, τη μία από τον Άγιο Μάρκο και την άλλη από την Παναγιά Ερειθιανή που τραυματίστηκαν ελαφρά (σε κεφάλι και μπράτσο αντίστοιχα) από ρουκέτες που εξοστρακίστηκαν.
Πάντως οι πιστοί έφτασαν και έφυγαν με ασφάλεια από τις δύο εκκλησίες, αφού και οι δύο πλευρές τήρησαν την προβλεπόμενη «ανακωχή» για την ασφαλή μετακίνηση των πιστών, ενώ Τροχαία Χίου και εργαζόμενοι του Δήμου πληροφορούσαν τους επισκέπτες από ποια σημεία είναι ασφαλής η πρόσβαση ή η αποχώρησή τους.

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, οι ρουκετατζήδες αναβίωσαν και φέτος την παρέλασή τους, από τη θέση Πετροκάραβο του Βροντάδου μέχρι τη διασταύρωση των δύο ενοριών· όπου τα μέλη των συνεργείων πήγαν στα σημεία που είχαν τοποθετηθεί οι ρουκετοσύρτες. Παρέλαση που αποτέλεσε ευκαιρία και για παρουσία και υποψηφίων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, που όποιοι βρεθούν σε διοικητικές θέσεις θα πρέπει να οργανώνουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο το έθιμο.