Αρχική Πολιτισμός Τέχνες Νερούδα, από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου (24/11)

Νερούδα, από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου (24/11)

96

Η πολυβραβευμένη ταινία του χιλιανού σκηνοθέτη Πάμπλο Λαραΐν, υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στο Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χ.
Δραματική / Χιλή – Αργεντινή – Γαλλία – Ισπανία – ΗΠΑ / 2016 / 107′
Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαραΐν
Σενάριο: Γκιγιέρμο Καλντερόν
Πρωταγωνιστούν: Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Λουίς Νιέκο, Μερσέντες Μοράν

Βρισκόμαστε στο 1948 και ο Ψυχρός Πόλεμος έχει φτάσει στη Χιλή. Στο Κoγκρέσο, ο γερουσιαστής Πάμπλο Νερούδα κατηγορεί την κυβέρνηση για προδοσία και γρήγορα καταγγέλλεται από τον πρόεδρο Βιντέλα. Ο αστυνομικός επιθεωρητής Οσκαρ Πελουσονό αναλαμβάνει την αποστολή να συλλάβει τον ποιητή. Ο Νερούδα προσπαθεί να φύγει από τη χώρα με τη γυναίκα του, αλλά αναγκάζονται να κρυφτούν. Εμπνευσμένος από τα δραματικά γεγονότα της νέας του ζωής, ως φυγάς, ο Νερούδα γράφει την επική ποιητική συλλογή του «Canto General».
Το «Neruda» δεν είναι μια τυπική βιογραφία. Μπερδεύοντας την πραγματικότητα με τη φαντασία, η ταινία μοιάζει να εξελίσσεται ολόκληρη μέσα στο μυαλό του Πάμπλο Νερούδα, εκεί όπου κατοικούν οι δικοί του ήρωες, οι δικοί του εχθροί, οι γυναίκες που αγάπησε, η αλαζονεία του, η διαρκής διάθεσή του να μεταμορφώνεται, οι αξίες για τις οποίες αγωνίστηκε μέχρι τέλους και κυρίως η αγάπη του για τα αστυνομικά μυθιστορήματα… Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη το φιλμ είναι ένα διήγημα που ο ίδιος ο ποιητής θα ήθελε να διαβάσει.
Διακρίσεις
Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας 2017
9 βραβεία καλύτερης ταινίας σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ
Επίσημη υποψηφιότητα της Χιλής για ξενόγλωσσο Όσκαρ 2017