Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Δ. Βίτσας σε ΒΙΑΛ: Αποσυμφόρηση, μεταφορά ανηλίκων και συνεννόηση με κατοίκους,

Δ. Βίτσας σε ΒΙΑΛ: Αποσυμφόρηση, μεταφορά ανηλίκων και συνεννόηση με κατοίκους,

412

«Ολοι έχουν δίκιο, να ενώσουμε τα δίκαιά μας σε μια ωφέλιμη κατάσταση», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μετά την επίσκεψή του στο χώρο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων- μεταναστών της ΒΙΑΛ στη Χίο και τη συνάντηση με τη διοίκηση του ΚΥΤ αλλά και αντιπροσωπείας κατοίκων από το γειτονικό χωριό Χαλκειός.
Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί μια κατάσταση ισορροπίας δικαιωμάτων, και όπως ενδιαφερόμαστε για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων να ενδιαφερθούμε και για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.


Σημείωσε ότι επιδιώκεται να υπάρχει ένα επίπεδο συνεννόησης με τους κατοίκους.
Ετσι όπως ανέφερε αναμένεται να αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση και έως το τέλος της άλλης εβδομάδας –ύστερα από τη δουλειά που είχε κάνει ο προκάτοχός του Γιάννης Μουζάλας, η μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης για τους μετανάστες. Ανέφερε μάλιστα ως χρόνο αναμονής τις 90 μέρες.


Μάλιστα κατά την έξοδό του από τη ΒΙΑΛ, πλησίασε πρόσφυγα όπου ήταν σε αναπηρικό αμαξίδιο και δίπλα του ήταν η σύζυγός του και τα παιδιά τους, συνομίλησε και άκουσε το πρόβλημά του, σημειώνοντας ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτημάτων τους.
Σημείωσε ότι ήδη γίνονται εργασίες για καλύτερη περίφραξη του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ ενώ ήταν κατηγορηματικός πως δεν θα υπάρξει χορική επέκταση του καταυλισμού · «ούτε υπάρχει σκέψη για άλλη εγκατάσταση αλλά ένα πιο οργανωμένο πλάνο αποσυμφόρησης», σημείωσε.

Το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει τα προσφυγόπουλα


Μάλιστα στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Χίου, που εκτός του Δημάρχου και εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής συμμετείχαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους και εκπρόσωποι από τους άλλους συνδυασμούς του Δημοτικού Συμβουλίου, ο. Βίτσας σημείωσε ότι θα υπάρξει μείωση του πληθυσμού κατά 40% περίπου των προσφύγων – μεταναστών με την ανάληψη της ευθύνης για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα του υπουργείου Εργασίας μέσα από προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Επίσης σημείωσε ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνει ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων για ένα έτος, ενώ εξετάζεται ώστε να πληρώνονται για τα δεδουλευμένα ενός μήνα (εντός δηλαδή του επόμενου μήνα).
Στο θέμα της αγωγής του Δήμου κατά του ελληνικού δημοσίου για αποχώρηση από τη ΒΙΑΛ ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι τα δικαστήρια θα δικαιώσουν τον έναν από τους δύο· αλλά αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία αφού το πρόβλημα παραμένει.
Επίσης έκανε λόγο για απόδοση των ανταποδοτικών τελών στους Δήμους που αντιστοιχούν στα Κέντρα μέσω του υπουργείου.


Ο κ. Βίτσας συναντήθηκε και με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμανζτη, όπου στη συνάντηση συμμετείχε και ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης.

Εκτός των στελεχών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον υπουργό, που επόμενος σταθμός του είναι σήμερα το απόγευμα στη Σάμο, τον συνόδευαν ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέας Μιχαηλίδης, η νέα διοικητής του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ Βασιλική Δανού αλλά και ο συντονιστής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Φραγκίσκος Σέργης.


Φθάνοντας στη ΒΙΑΛ, συνομίλησε και με κατοίκους που είχαν τοποθετήσει μαύρες σημαίες κατά μήκος του αγροτικού δρόμου που οδηγεί στο ΚΥΤ και βρίσκονταν στον οικίσκο διαμαρτυρίας που από πριν τα Χριστούγεννα έχουν στήσει στην περιοχή, σημειώνοντας ότι θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: era-aegean.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦεστιβάλ ελληνικών γεύσεων στο Βανκούβερ (20-23/4/18)
Επόμενο άρθροΟ Δ. Τεμπονέρας εκπρόσωπος Κυβέρνησης στην παρέλαση 25ης Μαρτίου