Αρχική Νέα Τοπικά Διαμαρτυρία δημοσιογράφων για τυχόν διακοπή των ζωντανών αναμεταδόσεων του Δημοτικού Συμβουλίου- τι...

Διαμαρτυρία δημοσιογράφων για τυχόν διακοπή των ζωντανών αναμεταδόσεων του Δημοτικού Συμβουλίου- τι απαντά ο Στ. Κάρμαντζης- αντιδράσεις παρατάξεων

135

Με χθεσινή επιστολή τους 11 δημοσιογράφοι σε μέσα ενημέρωσης στη Χίο εξέφραζαν την αγωνία τους για τυχόν διακοπή των ζωντανών μεταδόσεων των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, επικαλούμενοι δημοσιογραφικές πληροφορίες για ειλημμένη απόφαση του Δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη.
Αφού κοινοποιήθηκε η επιστολή στο Δήμαρχο και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Μετά από 1,5 ώρες και αφού δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από πλευράς Δημοτικής Αρχής έγινε ανάρτηση της σχετικής είδησης (στο chiosnews.com λόγω του ότι υπολειτουργούμε λόγω διακοπών η ανάρτηση μαζί με τις αντιδράσεις γίνεται σήμερα).
Στη συνέχεια υπήρξαν ανακοινώσεις παρατάξεων καθώς και διάψευση από πλευράς Δημάρχου μιας τέτοιας απόφασης και σημειώνοντας ότι υπεύθυνος για το θέμα έτσι και αλλιώς είναι ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. Παύλος Καλογεράκης.
Θεωρούμε θετική τη διάψευση του Δημάρχου και αναμένουμε το οριστικό κλείσιμο του θέματος από τον Πρόεδρο του Σώματος.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Κύριε δήμαρχε,
Πληροφορηθήκαμε ότι αποτελεί ειλημμένη απόφασή σας να καταργηθεί η ζωντανή μετάδοση (live) των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Χίου.

Οφείλουμε εν προκειμένω να σημειώσουμε ότι η ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων, κάτι που υλοποιήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αποτελούσε επιτακτικό αίτημα και των δημοσιογράφων της Χίου, καθότι δεν είναι πάντοτε ευχερές, λόγω πολλαπλών επαγγελματικών υποχρεώσεων, να παρακολουθούμε με την φυσική παρουσία μας τις πολύωρες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Πιστεύουμε δε ότι η ζωντανή μετάδοση των δημόσιων – τονίζουμε – συνεδριάσεων του Δ.Σ., πέραν της διευκόλυνσης του έργου μας, συμβάλλει σημαντικά στην ενημέρωση των πολιτών, στην διαφάνεια και στην δημοκρατία.

Με την παρούσα επιστολή μας, σας εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην απόφαση αυτή, την οποία και σας καλούμε να ανακαλέσετε.

Με εκτίμηση

Κώστας Γιαννάρας
Μικές Γιαννάρας
Κλαίρη Κάβουρα
Αγγελική Κωνσταντίνου
Χρύσα Μαργαρίτη
Κυριακή Μαυριάνου
Γιώργος Παγούδης
Θοδωρής Πυλιώτης
Γιάννης Στεβής
Παντελής Φύκαρης
Χριστίνα Ψυλλή

Κοινοποίηση:
Κώστα Τριαντάφυλλο, Συμμαχία Αξιών
Μανώλη Βουρνού, Πρωτοβουλία για τη Χίο
Γιάννη Καραβασίλη, Χίος Μπροστά
Μάρκο Σκούφαλο, Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου
Μανώλη Στάθη, Δίκτυο Πολιτών
Δημήτρη Αντωνόγλου, Χιακή Συμπολιτεία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

                  Χίος, 4 Σεπτεμβρίου 2019

 Με έκπληξη παρακολουθούμε το μπαράζ δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων  παραπληροφόρησης που κυκλοφορούν και επικαλούνται ειλημμένη απόφαση του Δημάρχου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, αναφορικά με κατάργηση των ζωντανών αναμεταδόσεων των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Επειδή λοιπόν, ουδέν ψευδέστερον τούτου,  συνιστούμε την ψυχραιμία ως απάντηση σε όσους θέλουν να αντιπολιτευθούν το Δήμαρχο, πριν ακόμα ξεκινήσει το έργο του, ζητώντας συγχρόνως σεβασμό και υπομονή. Εξάλλου, τούτο το θέμα αφορά κυρίως τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ (σ.σ προηγήθηκαν του δελτίου τύπου από το Δήμο Χίου).

ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ
Λίαν ανησυχητικά τα πρώτα δείγματα γραφής: αυταρχισμός και πανικός στην απλή ιδέα της διαφάνειας!

Πληροφορηθήκαμε από δημοσιογράφους των ΜΜΕ της Χίου ότι είναι ειλημμένη απόφαση του Δημάρχου να καταργήσει τις απευθείας μεταδόσεις (live) των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η παρακολούθηση των δημοκρατικών διαδικασιών από τους πολίτες, για θέματα που επηρεάζουν τη ζωή τους, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα τους και αυστηρή δημοκρατική επιταγή.

Καθώς στην αίθουσα του Δ.Σ δεν μπορούν να χωρέσουν περισσότερα από 20 άτομα πέραν των συμβούλων, καταλαβαίνουμε ότι οι υπόλοιποι πολίτες δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, παρότι τους δίνει ο νόμος το δικαίωμα.

Αναρωτιόμαστε τι φοβάται ο Δήμαρχος…

Έχει σκοπό να παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα των πολιτών, να αυθαιρετεί και να υποβαθμίζει τη λειτουργία του Δ.Σ και προσπαθεί να ελέγξει τι θα βγαίνει προς τα έξω; Έχει σκοπό να ψηφίσει και να υποστηρίξει πολιτικές, οι οποίες είναι εις βάρος της κοινωνίας; Θεωρεί ο ίδιος και θέλει να αποκρύψει ότι η παράταξη του διέπεται από πολιτική ένδεια και ανικανότητα; Μια ανικανότητα που τον αναγκάζει να βάλει σε δυο από τις κυριότερες επιτροπές (Οικονομική και ποιότητας ζωής) τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, επειδή θεωρεί ο ίδιος ότι δεν έχει άλλους αρκετά ικανούς για να ανταποκριθούν στην ευθύνη του ρόλου;

Αντί να ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων του νησιού, οι πρώτες κινήσεις του Δημάρχου είναι η υποβάθμιση της δημοκρατικής κατάκτησης του πολιτικού γάμου (με την οποία αποκαλύπτεται ότι άμεση προτεραιότητα είναι η ανταπόκριση στις βουλές όχι των δημοτών αλλά του…Μητροπολίτη!) και η απόκρυψη από τους πολίτες των τεκταινόμενων στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου.

Όλα αυτά δείχνουν ότι τα περί “νεκρών Τούρκων” δεν ήταν μια άτυχη στιγμή, αλλά το πρελούδιο σε μια σειρά από συμβολικές και ουσιαστικές κινήσεις που δυσφημίζουν, στιγματίζουν και γελοιοποιούν την εικόνα του νησιού από τον άνθρωπο που θα έπρεπε να την προστατεύει.

Πρωτοβουλία για τη Χίο
Άλλο ένα πισωγύρισμα από τον κο Κάρμαντζη;

Μετά την κατάργηση της τέλεσης πολιτικών γάμων στο Δημαρχείο της Χίου, είδηση που μας έκανε γνωστούς σε όλη την Ελλάδα, ενημερωθήκαμε από τον τύπο για την πρόθεση του κου Κάρμαντζη να υλοποιήσει άλλο ένα πισωγυρίσμα στο Δήμο μας. Φαίνεται πως η ζωντανή μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων, την οποία για πρώτη φορά εφαρμόσαμε ως δημοτική αρχή, για κάποιο λόγο τον προβληματίζει, η δε πρόθεσή του αυτή φέρνει στο μυαλό μας άλλες εποχές…
Στόχος μας εξαρχής ήταν η απόλυτη διαφάνεια των συνεδριάσεων του σημαντικότερου συλλογικού οργάνου ενός δήμου, του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και η αμεσότερη πρόσβαση των πολιτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να παρακολουθούν μέσω του διαδικτύου όλη τη διαδικασία, να γίνονται κοινωνοί των αποφάσεων και τελικά να γίνονται ενεργοί πολίτες προς όφελος του τόπου μας.

Ήδη, με αίτημα μας, ζητήσαμε να έλθει το θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Φαίνεται τελικά πως οι “ανοιχτές πόρτες”, το κύριο προεκλογικό σύνθημα της πλειοψηφούσας παράταξης, μόνο ανοιχτές δεν είναι …
Η “Πρωτοβουλία για τη Χίο” θα αντισταθεί σθεναρά σε κάθε προσπάθεια πισωγυρίσματος…

Πρωτοβουλία για τη Χίο.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.
Τα λόγια τα μεγάλα και οι θεωρίες διαφάνειας και δημοκρατίας κρίνονται στην πράξη. Η νέα δημοτική αρχή φαίνεται να αρχίζει να έχει κακή σχέση και με τα δύο.
Η απόφασή της να μη μεταδίδονται live οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και καταδικαστέα είναι και βάλλει ευθέως κατά κεκτημένων δημοκρατικών θεσμών, που αφορούν στη διαφάνεια των συνεδριάσεων και στη δυνατότητα του κάθε πολίτη, όχι μόνο των δημοσιογράφων, να ενημερώνονται ζωντανά για την τοπική κοινωνία και τα προβλήματά τους.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να πάρει πίσω αυτή την απόφαση που μας πηγαίνει πίσω από τις δημοκρατικές κατακτήσεις ως κοινωνία.

4-9-2019

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ

«Στους δημοσιογράφους και γενικά σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρέχεται κάθε διευκόλυνση. Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και η τηλεοπτική μετάδοση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου» (υπουργείο Εσωτερικών Αθήνα, 19/3/2008 αριθ. πρωτ. 17552 άρθρο 9 σελ. 13)
Η δημοκρατία προϋποθέτει συμμετοχή και η συμμετοχή πληροφόρηση.
Ο κύριος Κάρμαντζης μόλις 5 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων πιστός στη αρχή «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» αποδεικνύει πώς αντιλαμβάνεται την δημοκρατία.
Αλήθεια, το πρόβλημα του δημάρχου είναι αυτή καθαυτή η ζωντανή αναμετάδοση ή και η μαγνητοσκοπημένη όπου μπορείς να κόψεις και να ράψεις;
Τι επιδιώκει αλήθεια ο δήμαρχος;
Να μην φτάνουν στους πολίτες οι φωνές της λογικής που αντιστέκονται σε αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του ή που θα αποκαλύπτουν όσα που ίσως θα θέλει να κρυφτούν.
Να προστατέψει αυτούς που γνωρίζει καλά από την έκθεση των απόψεών τους.
Πώς, αλήθεια, ο κ. Κάρμαντζης χρησιμοποιεί την φωνή των πολιτών και μετά κλείνει τα αυτιά τους; Ανοίγει τις πόρτες του δήμου στους πολίτες και ταυτόχρονα αποβάλει την δημοκρατία από το παράθυρο! Θεωρεί ώριμους τους πολίτες για να ψηφίσουν και ανώριμους για να ενημερωθούν;
Προεκλογικά μιλούσε για μία Χίο που θα έκανε άλματα στο μέλλον τώρα κάνει άλματα στο παρελθόν.
Αυτές οι αντιδημοκρατικές αποφάσεις πρέπει να ανατραπούν στην πράξη στο δημοτικό συμβούλιο από όλες τις δημοκρατικές παρατάξεις και να καταδικαστούν από την κοινωνία».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ μαγική τέχνη του να ρωτάμε αντί να μιλάμε, της Μ. Μαγγανάρη
Επόμενο άρθροΕΠΑΛ Καρδαμύλων: ζητά να εγκριθεί και το δικό τους ολιγομελές τμήμα