Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Διαψεύδει το Αρχηγείο εμπλοκή σκάφους του Λ.Σ.-Ε.Α.- 4 βάρκες με 177 πρόσφυγες

Διαψεύδει το Αρχηγείο εμπλοκή σκάφους του Λ.Σ.-Ε.Α.- 4 βάρκες με 177 πρόσφυγες

199

Μέσα σε μια μέρα , τη Μεγάλη Τετάρτη, 4 βάρκες με 177 συνολικά πρόσφυγες- μετανάστες έφτασαν στη Χίο.
Στην πρώτη περίπτωση, περί τις 3.30 το πρωί έγινε διάσωση και περισυλλογή στην Παναγιά Οινουσσών 55 ατόμων.
Στις δύο επόμενες περιπτώσεις είχαμε διάσωση στην περιοχή της Αγίας Ερμιόνης ατόμων και στο Καστέλλο Αγίας Παρασκευής.
Το 4ο περιστατικό εξελίχθηκε στην περιοχή της βραχονησίδας Πάσπαργος, που λόγω του ότι ήταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα ειδοποιήθηκε και η τουρκική ακτοφυλακή.
Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα, τοπικά μέσα έκαναν λόγω για προσπάθεια εμβολισμού του ελληνικού σκάφους από το τουρκικό· κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής με την ακόλουθη ανακοίνωση:

Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα περί προσπάθειας εμβολισμού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, από το Αρχηγείο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. γνωρίζονται τα κάτωθι:
Πρωινές ώρες σήμερα ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2018», για την ύπαρξη μηχανοκίνητης λέμβου, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων η οποία κινείτο με κατεύθυνση τις ακτές ν. Χίου. Άμεσα, στην περιοχή έσπευσε και δεύτερο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς παροχή συνδρομής, ενώ σε απόσταση από τη λέμβο και εντός Τ.Χ.Υ. βρισκόταν σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής το οποίο δεν προέβη στην ακινητοποίηση της λέμβου.
Με την είσοδο της λέμβου στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, αυτή ακινητοποιήθηκε άμεσα και ξεκίνησε η περισυλλογή των επιβαινόντων, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν πέσει στη θάλασσα. Την περισυλλογή εκτελούσαν τα δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που είχαν σπεύσει στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της διάσωσης το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο εν τω μεταξύ είχε εισέλθει εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (Ε.Χ.Υ.), παρέμεινε πλησίον του περιστατικού, προσπαθώντας να περισυλλέξει τη λέμβο με όσους αλλοδαπούς επιβαίνοντες είχαν ακόμη παραμείνει σε αυτή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό την όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Σημειώνεται ότι η ταχύτητα του σκάφους της Τουρκικής Ακτοφυλακής δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τα αναγραφόμενα στα δημοσιεύματα περί απόπειρας εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Συνολικά διεσώθησαν πενήντα τρεις (53) αλλοδαποί, οι οποίοι ακολούθως μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ