Αρχική Απόψεις Aρθρα Διεθνές ”έγκλημα” στο Αιγαίο, του Ν. Ροδίτη

Διεθνές ”έγκλημα” στο Αιγαίο, του Ν. Ροδίτη

156

Παρά τις πρόσφατες μεταφορές και κάποιες βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις και υποδομές, περίπου 2.000 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, συνεχίζουν να διασχίζουν στοίβες σκουπιδιών και λίμνες λάσπης που περιστοιχίζουν τις σκηνές τους ανάμεσα στα ελαιόδεντρα σημειώνει ο διεθνής οργανισμός, περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου, όπου οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που είχαμε και θα έχουμε και στο ανατολικό Αιγαίο. Τις τελευταίες εβδομάδες, η θερμοκρασία έχει πέσει σε μονοψήφια νούμερα, ειδικά τη νύχτα, ενώ οι συχνές βροχοπτώσεις χειροτερεύουν τις συνθήκες διαβίωσης στον ελαιώνα.

Του Νίκου Ροδίτη
Εφημερίδα το καρφί, 12/1/2019

Οικογένειες αγκαλιάζονται και κουρνιάζουν μαζί με τα υπάρχοντά τους, τυλιγμένοι σε κουβέρτες για να μην κρυώνουν αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία, ενώ πρόσφυγες μιλούν για ανυπόφορες συνθήκες, με συνεχείς διακοπές ρεύματος και υγρασία τη νύχτα. Πρέπει να δοθεί επιτέλους μια λύση αγαπητοί μας στην κυβέρνηση, έστω για τον κρύο χειμώνα που διανύουμε προτού πεθάνουν άνθρωποι από τον παγετό…Ας μας επιτραπεί να το χαρακτηρίσουμε αυτό που συμβαίνει στα νησιά του Αιγαίου ως ένα διεθνές ”έγκλημα”, χωρίς κανένας να κάνει τίποτα επί της ουσίας… Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ αυτό. Να κλείσουν τα ΗΟΤSPOT στα νησιά και να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες ζητά με δήλωση του ο βουλευτής Λέσβου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Σταύρος Τάσσος.
Σε ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του αναφέρει τα εξής ο κ. Τάσσος: «Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα μέτρα απεγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου στις άθλιες συνθήκες των HOT SPOT και είναι εκτεθειμένοι στην παγωνιά και στη βροχή. Με δική της ευθύνη πρέπει να οργανώσει τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα και να τους εξασφαλίσει τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγραφα, για να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν. Τώρα να κλείσουν τα Hotspot και να σταματήσει η βαρβαρότητα του εγκλωβισμού. Να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη και η πάλη κατά της πολιτικής της ΕΕ, κατά της συμμετοχής της χώρας στα επιθετικά σχέδια και στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ που δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες».