Αρχική Νέα Οικονομία Διευκρινήσεις για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στα μικρά ακριτικά νησιά

Διευκρινήσεις για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στα μικρά ακριτικά νησιά

55

Διευκρινήσεις για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων μικρών ακριτικών νησιών με πληθυσμό κάτω των 1200 κατοίκων, δίνει με εγκύκλιος που εξέδωσε η ΑΑΔΕ .

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται ακίνητα που βρίσκονται στις:
Περιφερειακές Ενότητες Ικαρίας (Φούρνοι, Άγιος Μηνάς και Θύμαινα),
Λήμνου (Άγιος Ευστράτιος),
Σάμου (Σαμιοπούλα),
Χίου (Οινούσσες, Ψαρά και Αντίψαρα),
Καλύμνου (Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Tέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος),
Καρπάθου (Σαρία και Κάσος),
Ρόδου (Μεγίστη ή Καστελόριζο, Τήλος και Χάλκη),
Κω (Γυαλί και Νίσυρος) καθώς και
στον Δήμο Γαύδου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (Γαύδος) και στον Δήμο Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας (Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί), εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις σωρευτικά:

α) τα δικαιώματα επί των ακινήτων να ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και μόνο.
β) τα φυσικά πρόσωπα να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τον ορισμό της φορολογικής κατοικίας του άρθρου 4 του ν. 4172/2013 (Α ́ 167), όπως ισχύει και
γ) τα φυσικά πρόσωπα να έχουν την κύρια κατοικία τους στα εν λόγω μικρά ακριτικά νησιά. Κύρια κατοικία θεωρείται η δηλωθείσα ως τέτοια στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους, ανεξάρτητα από το αν είναι ιδιοκατοικούμενη, μισθωμένη, δωρεάν παραχωρημένη ή ο φορολογούμενος φιλοξενείται σε αυτή.

Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ισχύει για όλα τα ακίνητα, που βρίσκονται στα πιο πάνω ακριτικά νησιά και όχι μόνο για το ακίνητο της κύριας κατοικίας του φυσικού προσώπου.

Η χορήγηση απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. πραγματοποιείται με την κεντρική εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ.). Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν χορηγήθηκε η ανωτέρω απαλλαγή, παρότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, αυτή χορηγείται με την υποβολή αίτησης στον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ.

Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται νέα «δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου», η οποία αναρτάται ηλεκτρονικά στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο TAXISnet του αιτούντος και στον λογαριασμό αυτού στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.gsis.gr).

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης εκδίδεται πράξη απόρριψης, η οποία αναρτάται ηλεκτρονικά στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο TAXISnet του φορολογουμένου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟ Παγχιακός Σύλλογος ΑΜΕΑ ευχαριστεί τους Γιατρούς του Κόσμου
Επόμενο άρθροΣτις 601 οι προτάσεις για τρία προγράμματα επιχειρηματικότητας στο Βόρειο Αιγαίο