Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Δίκη των 35 από Μόρια, εξέταση μαρτύρων κατηγορίας

Δίκη των 35 από Μόρια, εξέταση μαρτύρων κατηγορίας

83

Συνεχίζεται σήμερα το πρωί η δίκη των 35 προσφύγων- μεταναστών, κυρίως από αφρικανικές χώρες, που είχαν συλληφθεί στα επεισόδια της 18ης Ιουλίου 2017, στον καταυλισμό της Μόριας Λέσβου.
Η δίκη ξεκίνησε την Παρασκευή, με την παρουσία 33ων από τους 35 κατηγορουμένους αφού οι δύο, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ δεν κατάφεραν να φτάσουν στη Χίο. Όμως, δια των δικηγόρων τους ζήτησαν τη διακοπή της δίκης ώστε να μπορέσουν να παραστούν οι ίδιοι και να εξιστορήσουν τα γεγονότα όπως τα βίωσαν, αίτημα που έκανε αποδεκτό η έδρα.
Αναγνώστηκε επίσης το κατηγορητήριο σύμφωνα με το οποίο και οι 35 κατηγορούνται για εμπρησμό, πρόκληση ταραχών, βλαβών σε αστυνομικούς και καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας, αντίσταση και διατάραξη της κοινής ειρήνης κ.λπ..
Επίσης πραγματοποιήθηκε η νομιμοποίηση των συνηγόρων υπεράσπισης, καθώς και οι διερμηνείς για τη διεξαγωγή της δίκης.
Στη συνέχεια ορίστηκαν οι τέσσερις ένορκοι. Αρχικά οι συνήγοροι εξαίρεσαν τρεις, ενώ μία ένορκος αρνήθηκε να αναλάβει καθήκοντα υποστηρίζοντας πως αντιτίθεται σε αυτήν την δίκη και απαλλάχτηκε από την εισαγγελέα.
Κατά την έναρξη της δίκης, όπου υπήρχαν ισχυρά αστυνομικά μέτρα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης από αλληλέγγυες οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι οι συλλήψεις έγινα με κριτήριο το χρώμα του δέρματος.
Μάλιστα η Διεθνής Αμνηστία διενήργησε έρευνα για την υπόθεση, όπου υπάρχουν καταγγελίες για αστυνομική βία ενώ αρκετοί από τους κατηγορούμενους υποστηρίζουν με στοιχεία ότι δεν είχαν καν σχέση με τις διαμαρτυρίες.
Από τους 35 κατηγορούμενους οι περισσότεροι βρίσκονται από πέρυσι προφυλακισμένοι στις φυλακές Χίου αλλά και στις φυλακές Αυλώνας και Κορυδαλλού.