Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Δικηγορικός Σύλλογος και Α. Μιχαηλίδης για διαδικασίες ένταξης δικηγόρων σε Μητρώα υπηρεσιών...

Δικηγορικός Σύλλογος και Α. Μιχαηλίδης για διαδικασίες ένταξης δικηγόρων σε Μητρώα υπηρεσιών ασύλου- τι απαντά το Υπουργείο

64

«Είναι γνωστό ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης έχει προ καιρού πάρει διαζύγιο με την χρηστή διοίκηση, καθώς και με την ορθή και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, χαρακτηρίζοντας ως «ρουσφετολογική παρέμβαση του κ. Μηταράκη σε προκήρυξη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».

Το θέμα αφορά την πρόσκληση δικηγόρων για τη συμμετοχή σε δυο μητρώα που αφορούν τη Νομική Συνδρομή (υπέρ των αιτούντων) και για Βοηθούς εισηγητές στην υπηρεσία που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια στις 25/9.

«Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα και στη συνέχεια κατήγγειλε με εκτενή ανακοίνωσή ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου είναι αποκαλυπτικά. Ο Υπουργός στην ουσία καταδολίευσε την διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο των δικηγόρων, επιτρέποντας έτσι να εγγραφούν προεπιλεγμένα πρόσωπα σε αυτό. Η διαδικασία αυτή αποτελεί ευτελισμό της λειτουργίας των θεσμών του δημοσίου, διαβάλει με τον ρουσφετολογικό χαρακτήρα της το Υπουργικό αξίωμα, αλλά και προσβάλει τους δικηγόρους του τόπου μας, οι οποίοι επέδειξαν διαχρονικά υψηλό αίσθημα υπευθυνότητας και προσήλωσης στην υπηρεσία της δικαιοσύνης», ανεβάζει τους τόνους ο κ. Μιχαηλίδης, που καλεί τον Υπουργό να ακυρώσει τη διαδικασία και παράλληλα αναφέρει ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις από τον κ. Μηταράκη.

Απάντηση Υπουργείου
«Με την δήλωση του ο κ. Α. Μιχαηλίδης προσβάλλει κατάφωρα τους δικηγόρους της Χίου, λέγοντας ότι όσοι εγγραφούν στα δύο Μητρώα είναι «προεπιλεγμένα πρόσωπα και εκλεκτοί».
Υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις, προθεσμία 5/10, καλούμε τους δικηγορικούς συλλόγους να κινητοποιήσουν τα μέλη τους, ώστε να καλυφθούν όλες οι θέσεις», σημειώνεται στο δελτίο τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Τονίζοντας ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία στελέχωσης των δύο Μητρώων που αφορούν δικηγόρους και θα επιταχύνουν την διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και σε α’ και σε β’ βαθμό. Στις 25 Σεπτεμβρίου αναρτήθηκε στην Διαύγεια η πρόσκληση για συμμετοχή δικηγόρων στο Μητρώο Βοηθών Εισηγητών για την Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο και στο Μητρώο Δικηγόρων για όλη την επικράτεια που παρέχει νομική συνδρομή για στους αιτούντες».
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «Τα δύο μητρώα είχαν παρουσιαστεί στους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Χίου, Λέσβου και Σάμου στις 8 Ιουλίου και κατά συνέπεια υπήρχε επαρκής πληροφόρηση. Καλούμε τους δικηγορικούς συλλόγους να κινητοποιήσουν τα μέλη τους ώστε να καλυφθούν όλες οι θέσεις», αναφέρεται.

Για τη Χίο, η πρόσκληση για το Μητρώο Βοηθών αφορά 20 θέσεις δικηγόρων και 5 θέσεις για το Μητρώο Νομικής Συνδρομής. Σύμφωνα με την πρόσκληση, η διαδικασία προβλέπει αρχικά οι ενδιαφερόμενοι δικηγόροι να υποβάλλουν αίτηση, η οποία στη συνέχεια εξετάζεται από επιτροπή ενώ σημαντικό ρόλο παίζει ο χρόνος της αίτησης καθώς θα τηρηθεί και σειρά προτεραιότητας.

“Η γυναίκα του Καίσαρα”
Πάντως μετά τα δημοσιεύματα (στην ιστοσελίδα astraparis.gr) ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναγνώριζε ότι «το ζήτημα της χρονικής προτεραιότητας πάντοτε υφίσταται όταν πρόκειται περί περιορισμένου αριθμού στην πλήρωση του καταλόγου. Το ζητούμενο επομένως είναι η ενημέρωση περί του τρόπου υποβολής των αναγκαίων εγγράφων στους ενδιαφερόμενους με διαδικασία γνωστοποίησης τέτοια που αφ’ ενός θα προωθούνταν και στην υπάλληλο /γραμματέα του Συλλόγου ώστε ταυτόχρονα με μέηλ να ενημερώσει τους συναδέλφους (ακόμη κι αν επρόκειτο για αναγγελία της ανάρτησης στην Διαύγεια)».
«Συνακόλουθα ισχύει για όλους το γνωστό «δεν αρκεί η γυναίκα του Καίσαρα να είναι τιμία οφείλει και να φαίνεται» και καθένας εξ ημών αναλαμβάνει το κόστος της παράκαμψης του ανωτέρω «γνωμικού», δηλαδή τόσο οι πολιτικοί άνδρες/γυναίκες που δεν έχουν λόγο να το προσπερνούν ,όσο όμως και οι αποδέκτες κατά το ποσοστό και ποιότητα της δικής τους συμμετοχής , όταν ενδεχομένως «λησμονούν» τον αξιακό κώδικα του άμισθου δικαστικού λειτουργού που δεν «χαμηλώνει» αλλά αντέχει προφανώς και με κόστος δικό του ,να στέκει ψηλά».

Σημειώνεται επίσης στη μακροσκελέστατη ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, ότι τα κριτήρια για την ένταξη στα Συγκεκριμένα Μητρώα, «θα έπρεπε να αφορά περισσότερο σε ποιοτικά/ουσιαστικά κριτήρια (γλώσσες, εμπειρία με το αντικείμενο κ.λ.π.) αντί να προτάσσει το κριτήριο της χρονολογικής κατάταξης κατ’ αποκλειστικότητα αλλά κυρίως επιλέγοντας ημερομηνία ανάρτησης στη «Διαύγεια» ημέρα Παρασκευή 25/9/2020 και ώρα μεταμεσημβρινή 14.21 μ.μ., με το σύνολο των συναδέλφων να έχει αποχωρήσει από τα δικηγορικά γραφεία αλλά και της Γραμματείας μας, επίσης να έχει αποχωρήσει λόγω ωραρίου και με κατάληξη υποβολής την 5/10/2020, που ωστόσο είχε ήδη «κλείσει» από της 25/9/2020 από τους ενδεχόμενα προϊδεασμένους συναδέλφους που εφοδιάσθηκαν με τις απαιτούμενες βεβαιώσεις προ της δημοσίευσης της προκήρυξης και απέστειλαν έγκαιρα αυτές, συμπληρώνοντας έτσι την «πεντάδα» απασχόλησης!!με συνέπεια τον αποκλεισμό άλλων».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣε Χίο και Ψαρά η Πρόεδρος του “Ελλάδα 2021”
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην Χίο