Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Στο ΣτΕ η προσφυγή δικηγορικών συλλόγων νησιών Αιγαίου για το προσφυγικό

Στο ΣτΕ η προσφυγή δικηγορικών συλλόγων νησιών Αιγαίου για το προσφυγικό

145

Εκδικάζεται το πρωί της Τρίτης, 27/2/18, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου που κατέθεσαν στις 7 Ιουνίου του 2017, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Χίου, Μυτιλήνης, Ρόδου, Κώ, Σάμου· σχετικά με την απόφαση «περί περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία» και αφορά τους πρόσφυγες και μετανάστες που καταγράφονται στα προαναφερόμενα νησιά.
Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, στις 2.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου από εκπροσώπους των παραπάνω συλλόγων στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου να αναδειχθεί η πρωτοβουλία τους, περί της μη υποχρεωτικότητας σε παραμονή στα νησιά άφιξης των αιτούντων διεθνή προστασία με ρητή διάταξη.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου θυμίζει ότι, είχαν γνωμοδοτήσει για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κατόπιν διαβήματος του Δήμου Χίου, περί της μη υποχρεωτικότητας σε παραμονή στα νησιά άφιξης των αιτούντων διεθνή προστασία με ρητή διάταξη.
«Στην ίδια δικάσιμο, συνεχίζει το δελτίο τύπου, συζητείται και ανάλογη αίτηση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες που από άλλη ίσως αφετηρία καταλήγει στην αυτή νομική θέση περί της μη υποχρεωτικότητας της παραμονής στα νησιά άφιξης.
«Ανάλογες είναι οι δηλώσεις του Επικεφαλής του Συμβουλίου Αμνηστείας Ελληνικό Παράρτημα κ. Σακελλαρίδη… Είναι μια ευκαιρία ανάδειξης του προσφυγικού- μεταναστευτικού και των επιπτώσεών του στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στη ζωή και καθημερινότητα των προσφύγων, μέσα και από νομικούς ισχυρισμούς και επιχειρήματα των Δικηγορικών μας Συλλόγων που προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη με πίστη, για την αξιολόγηση των όσων αιτούμεθα. Στη συνέντευξη τύπου αναμένεται να παρευρίσκεται και ο Δήμαρχος Σάμου- δικηγόρος Μιχάλης Αγγελόπουλος.Μιχάλης
OI ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΧΙΟΥ (ΑΝΘ.ΖΑΝΝΑΡΑ), ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Δ.ΚΑΛΛΙΑΣ), ΣΑΜΟΥ(Γ.ΚΟΛΛΑΡΟΣ),ΚΩ ( ΕΜΜ. ΧΑΤΖΗΑΜΑΛΛΟΣ).