Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Δήλωση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, με αφορμή επίσκεψη Πάπα στη...

Δήλωση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, με αφορμή επίσκεψη Πάπα στη Λέσβο

93

Με την ευκαιρία της επίσκεψης της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Φραγκίσκου στην Λέσβο, συνοδευόμενου από την την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε:

“Η φετινή επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, στην προσωρινή δομή Λέσβου πραγματοποιείται υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες εν συγκρίσει με τη τελευταία φορά που βρέθηκε στο νησί.
Τότε, το 2016, στη Λέσβο ήταν εμφανή τα σημάδια της μεταναστευτικής κρίσης. Σημάδια που καθημερινά ξεθωριάζουν και αφήνουν πίσω τους πολύτιμη ευρωπαϊκή εμπειρία, αλλά και ένα αταλάντευτο σεβασμό προς τους ακρίτες του Ανατολικού Αιγαίου. Στο Μαυροβούνι*, την προσωρινή δομή που αντικατέστησε τη Μόρια πλέον όλοι οι διαμένοντες μένουν σε οικίσκους, έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα, υπάρχει αίσθημα ασφάλειας στους διαμένοντες.

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε με αυταπάρνηση στους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στη χώρα μας. Εκφράζοντας τις ευρωπαϊκές αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης καθώς και τις αξίες της χριστιανικής μας πίστης. Όμως το θέμα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αφορά δυσανάλογα τις χώρες στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε μπορούν να απουσιάζουν νόμιμες οδοί, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε κίνδυνο η ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια και να επιβραβεύονται όσοι εκμεταλλεύονται τον συνάνθρωπο.

Η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή της συζήτησης σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αναζητώντας κοινές ευρωπαϊκές λύσεις σε μια περίοδο που η ήπειρος δοκιμάζεται ξανά από φαινόμενα εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου.»

 

*Σ.σ. chiosnews: Καράτεπε

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠάπας Φραγκίσκος: Nα προάγει η Ελλάδα τη συμπερίληψη και Δικαιοσύνη- σήμερα στη Λέσβο
Επόμενο άρθροΠρωτιά Ανδρουλάκη και στη Χίο