Αρχική Απόψεις Aρθρα Δήμαρχος Χίου: «Το κράτος έπρεπε να επιχορηγεί τα SEATRAC», του Ν. Ροδίτη

Δήμαρχος Χίου: «Το κράτος έπρεπε να επιχορηγεί τα SEATRAC», του Ν. Ροδίτη

172

ΚΑΡΦΙ από το Αιγαίο
Γράφει από τη Χίο ο Νίκος Ροδίτης
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΟ ΚΑΡΦΙ, 1/7/2017

Από το Δήμο της Χίου παραδόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή και ταυτόχρονα έγινε επίδειξη λειτουργίας σε μέλη του Παγχιακού Συλλόγου Α.με.Α., η υπερσύγχρονη ράμπα πρόσβασης στη θάλασσα για άτομα με αναπηρία, που λειτουργεί με το σύστημα SEATRAC, που ήδη έχει τοποθετηθεί στην παραλία της Δασκαλόπετρας στη Χίο.
Ένα όνειρο ετών των ανθρώπων αυτών έγινε πραγματικότητα τώρα και εδώ στο νησί!
Ως γνωστόν το SEATRAC κατασκευάστηκε για να λειτουργεί ως βοηθητικός εξοπλισμός, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα, ώστε να διευκολύνει την πρόσβασή τους στη θάλασσα! Οφείλουμε να πούμε ένα μπράβο στην δημοτική αρχή γι’αυτό! Με αφορμή αυτό το ευχάριστο γεγονός σήμερα εδώ στο «ΚΑΡΦΙ» μας μιλάει ο Δήμαρχος της Χίου, ο κύριος Μανώλης Βουρνούς, σε μια αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε, για την οποία τον ευχαριστούμε πολύ!

1. Τι σημαίνει ένα τέτοιο μηχάνημα για τη Χίο;
Η εγκατάσταση του seatrac σε μια παραλία της Χίου σημαίνει ότι δεκάδες άτομα στο νησί που έχουν δυσκολία στην πρόσβαση στη θάλασσα θα μπορέσουν να απολαύσουν αυτή τη χαρά για εμάς και πολλούς από αυτούς που έχουν θεραπευτική ανάγκη.
Εκτός αυτού σημαίνει ότι η Χίος μπορεί να γίνει προορισμός για αυτούς που θέλουν να κάνουν διακοπές σε κάποιο μέρος που διαθέτει αυτή την άνετη πρόσβαση στη θάλασσα.

2. Προτρέπετε και άλλους Δήμους στην Ελλάδα να το αποκτήσουν;
Νομίζω ότι πολλοί Δήμοι θα έπρεπε να εγκαταστήσουν τέτοια μηχανήματα στις παραλίες τους.
Βέβαια, δεδομένου ότι αποτελεί μια εγκατάσταση που επιτρέπει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων και δεδομένης της πολύ μεγάλης δαπάνης που απαιτείται, νομίζω ότι το υπουργείο πρόνοιας θα έπρεπε να επιχορηγεί τους Δήμους για την εγκατάσταση τέτοιων μηχανημάτων.
Λάβετε υπόψιν σας ότι το μηχάνημα αυτό σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μέσα από μια εταιρεία καινοτομίας που δημιουργήθηκε μέσα σε Ελληνικό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

3. Σκέφτεστε του χρόνου για ένα δεύτερο σ’άλλη παραλία;
Δεν το έχουμε αποκλείσει, αλλά δεν είναι εύκολο με την παρούσα οικονομική συγκυρία.
Πιο πολύ σκεπτόμαστε να μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες προς άτομα με αναπηρία με διασπορά πολύ φθηνότερων αμαξιδίων που έχουν φαρδιά λάστιχα και είναι κατασκευασμένα ώστε να μπαίνουν μέσα στη θάλασσα. Πάντως, σε μια αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο, την εγκατάσταση ενός ή δύο ακόμη θα την εξετάσουμε πολύ σοβαρά.

4. Και τι θα γίνει με την φύλαξη του;
Τον χειμώνα μάλλον θα αποσυναρμολογηθεί. Ωστόσο, για το καλοκαίρι είμαι βέβαιος ότι όλοι μας θα βοηθήσουμε στη διαφύλαξή του και στην προστασία του από πιθανούς κακόβουλους.
Δυστυχώς, τα κοινά μας πράγματα πολύ συχνά δεν τα καταλαβαίνουμε ως δικά μας. Ωστόσο, το seatrack όλοι μας καταλαβαίνουμε πόσο μοναδικό είναι για τη ζωή ορισμένων συμπολιτών μας και άρα πόσο μοναδικό είναι για την κοινωνία μας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Δένδρα της Μεσογείου» Ειδική Σειρά γραμματόσημου “Euromed 2017”
Επόμενο άρθροΓια όλα φταίει ο Δήμαρχος; του Γ. Παπαδόπουλου