Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Διαμαρτυρία για υποβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Καρυών, ζητείται να παραμείνει 4θεσιο

Διαμαρτυρία για υποβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Καρυών, ζητείται να παραμείνει 4θεσιο

160

Στην αναστολή της Υπουργικής Απόφασης που από 4θεσιο ορίζει ως 2θεσιο το Δημοτικό Σχολείο Καρυών της Χίου, ζητούν με επιστολές τους Δήμος και Περιφερειακή Ενότητα Χίου.
Πάντως το δημοτικό σχολείο Καρυών, που βρίσκεται κοντά γενικά στην πόλη της Χίου, από την επόμενη χρονιά έχει εγγεγραμμένους 23 περίπου μαθητές στο δυναμικό του, αντί των 46 που τουλάχιστον χρειάζονται για 4θεσιο σχολείο.
Η πρόταση από πλευράς της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν να κρατηθεί τουλάχιστον ως 3θεσιο. Ενώ επισημαίνεται και η πλούσια σχολική ζωή με εκδηλώσεις και άλλες σχολικές δραστηριότητες.
Σε περίπτωση που υποβαθμιστεί, πιθανότατα να αποδυναμωθεί περισσότερο σε μαθητικό δυναμικό, αφού και τώρα με βάση το δημοτολόγιο περίπου 10 παιδιά φοιτούν σε δημοτικά σχολεία της πόλης.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:
Δήμος Χίου


Σύμφωνα με την απόφαση αρ. ΦΕΚ 97115/Δ1 της 23/6/2017, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Καρυών από τετραθέσιο σε διθέσιο, παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραμείνει τετραθέσιο ως έχει.
Σε καιρούς δύσκολους για το νησί και τον τόπο, η υποβάθμιση των εκπαιδευτικών υποδομών σε ευαίσθητες περιοχές δύναται να επιφέρει ολέθριες συνέπειες στην ποιότητα της καθημερινής ζωής του πολίτη και παράλληλα να δυσχεράνει την προσπάθεια όλων να παραμείνουν ζωντανά τα χωριά του νησιού μας.
Ζητάμε την αναστολή της παραπάνω απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και την συνέχιση της λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Καρυών ως τετραθέσιο.

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Χίου προς υπουργό Παιδείας


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με πρόσφατη Απόφασή σας με το υπ’ αριθμ. ΦΕΚ97115/Δ1 της 23ης Ιουνίου, υποβαθμίζεται το Δημοτικό Σχολείο Καρυών Χίου από 4θέσιο σε 2θέσιο. Αυτή η εξέλιξη θα έχει σαφείς δυσμενείς επιπτώσεις στην προσφορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών, στη λειτουργία του σχολείου και συνακόλουθα στην κοινωνική συνοχή του χωριού.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι βρισκόμαστε σε παραμεθόριο περιοχή, ο οικισμός των Καρυών βρίσκεται σε απόσταση από την πόλη της Χίου σε ορεινή περιοχή και συχνά σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά τη χειμερινή περίοδο η πρόσβαση στην πόλη είναι αδύνατη. Επίσης, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο των τοπικών αρχών για την συγκράτηση του πληθυσμού στα χωριά μας, η υποβάθμιση του σχολείου λειτουργεί σαφώς προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά κυρίως για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Σχολείου, παρακαλώ θερμά να ανασταλεί η ισχύς της Υπουργικής Απόφασης για το επόμενο Σχολικό Έτος 2017-2018.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ